25 Temmuz 2011 Pazartesi

Bursaspor 2011-12 Formaları

Öncelikle Bursaspor forma kültürü için şunu söylemeliyiz. Türkiye' de takımların ortalama 4 forma çıkarttığı her sezon, Bursaspor 5-6' yı bile bulabilir (Bkz Geçen sene). Üstelik iç saha forma kapsamına girecek 2-3 versiyon da çıkartabilir. Biz Bursaspor' un klasik formasını Ajax tipi diye biliriz. Celtic tipi formaları da meşhurdur. 2.iç saha (bu da bizim ülkeye has) veya deplasman olarak kullanırlar. Parçalı, çubuklu da koleksiyonda mevcuttur. Alternatif renk konusunda ise çok hevesli değillerdir ama geçtiğimiz sezonlarda iki kez turuncu giydiklerini söyleyelim. Ekipman yine Puma' nın. Tanıtımda sponsor yoktu formalarda, Digiturk' le olan anlaşma devam ediyor mu, bilmiyorum. Bu senekilere geçmeden önce, bahsedeceğimiz 4 formanın hangisi iç saha, hangisi dış saha emin olamadım. O yüzden tahmin ederek yazacağım. Düzeltmek isteyen varsa yorum bölümüne eklesin, değiştirelim.


Benim iç saha forması olduğunu düşündüğüm iç saha forması Puma' nın bu seneki meşhur kalıplarından Esito 3 kalıbı. İç saha forması olarak, yukarda bahsettiğim ajax tipi tasarım yok bu sene. Puma' nın formaları bellidir, tasarım olarak yeni bir şey bulamazsınız. Bu formayı da katalogdan seçip, mahalle takımınıza dahi giydirebilirsiniz :). Genel olarak sade bir forma, sponsorlarla kirlenmez ise güzel bir tasarım.


Deplasman forması yerine koyabileceğimiz bu forma, Celtic tipi dediğimiz meşhur formaları. Yalnız Puma' nın London kalıbına uygun olarak sağ omuzda kesinti var, bu da celtic tasarımından uzaklaştırmış formayı. Bu seneki tasarımlar arasında en Bursalı ve en dikkat çekici olanı bu bence. Ayrıca formada timsah motifinin olması formayı daha bir özel kılmış.


Alternatif renk olarak bu sene gri yi seçmiş Bursaspor. Bu formaya da 3. forma diyelim o zaman. Bu forma da London kalıbında. Önceki formadan farkı enine ince yeşil-beyaz çizgilerin olması. Bu formanın güzelliği alternatif renginde. Bu sene turuncu olmasın, açık gri olsun demişler, bence de iyi etmişler. 


4. formamız daha çok 2.iç saha forması tadında. Bursaspor' un tarihinde çok defalar kullandığı çubuklu model bu sene karşımızda. Yeşil şortla kombinasyon tamamlanmış ve çok ta güzel durmuş. 

Genel olarak formalar sade ve şık. İç saha ve 4. forma özellikle dikkatimi en çok çekenler oldu. Basit tasarımlar oldukları için daha fazla ayrıntı yazamayacağım ama şunu da unutmayalım, sadelik her zaman güzeldir.

24 Temmuz 2011 Pazar

2011-12 Formaları #7


Olympique Lyon Away & 3rd


ACF Fiorentina Home, Away & 3rd


Manchester City FC Home


Manchester United Away


SSC Napoli  Home, Away & 3rd


FC Porto  Goalkeeper, Home & Away


Paris Saint Germain Home


FC Shakhtar Donetsk Home

Resim kaynak: 

2011-12 Formaları #6


AC Milan Away & 3rd


RSC Anderlecht Home & Away


Arsenal FC Away


FC Bayern Munich 3rd (Europe)


Fulham FC Home


FC Inter Home & Away 


Juventus FC Home & Away


Valencia CF Third, Home & Away

Resim kaynak: 

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Fernando Muslera



Geçen seneki Dünya Kupasını izlerken dikkatimi çekmişti Fernando Muslera. Asker arkadaşıma acayip benzediğinden midir nedir kanım kaynamıştı kendisine :). Muslera haberi ilk çıktığından beridir, sabırla resmi açıklamanın gelmesini bekledim, Drogba, Forlan, Reyes vs.. olaylarına döner diye. Üstelik Copa America' daki üstün performansı da korkutmaya :) başlamıştı. Neyse ki, bugün akşam saatlerinde resmi açıklama geldi sonunda.  Hayırlı olsun Galatasaray'a. Arjantin maçında yaptığı kurtarışla kutlayalım bu haberi.


17 Temmuz 2011 Pazar

Galatasaray 2011-12 Formaları


Bugün itibariyle yeni sezon forma tanıtımımız yapıldı. Elit kategorideyiz, özel formalar yapılacak, katalog formaları olmayacak, 4tane forma olacak söylentilerinin sonunda, ta Nisan ayında sızan resimlerin bizim bu seneki formalarımız olduğu, elit kategori olmamıza rağmen özel formaların seneye kaldığını öğrenmiş olduk. Yeni sponsor Nike ile ilk sezonumuz biraz hayal kırıklığı oldu. Biz bu değişimle ve geçen seneden sonra daha şaşaalı ürünler bekliyorduk ama özel tasarımların seneye olacağı haberiyle biraz olsun teselli bulduk. Duyumlara göre, anlaşma Şubat'ta yapıldığı için, özel tasarımlar bu seneye yetişmemiş.


Galatasaray forma konusunda zamanında cesur adımlar atmış bir kulüptü. 1998 yılında çıkartılan füme formayla başlayan bu süreç, füme nin ilerki yıllardaki versiyonları, açık mavi, gümüş, altın, turuncu, mor, pembe ve krem rengi ile devam etti. Özellikle son 3 sezondur alternatif renklere çok başvurdu. Ama turuncu-mor-pembe sıralamasında beğeni zamanla azalmış, geçen seneki mercan forma çok tepki çekmişti. O yüzden yeni sponsorla beraber alternatif renk işi şimdilik rafa kalkmış görünüyor. Göğüs, kol ve sırt sponsorları değişmedi (Sırttaki reklamların alta inmesi olayı vardı, şike olaylarından rafa kaldırdı galiba TFF). Geçelim formalarımıza.

İç Saha Forması (Parçalı)
Efsane formamız parçalı forma, çoğu zaman tartışma konusu oldu bizim için. Renklerin yerlerinden, şort-çorap rengine, kollar ve yakanın renginden, formanın kaç parça olacağına dair söylemler çıktı. Biz blogun bebeklik döneminde tam parçalı konusunda dost bir siteye link atmıştık. Buna göre bu seneki forma yine tam parçalı değil. Renkler ters yerde, yaka ve kollarda parça yok. Formanın arkası düz kırmızı. Hadi geçtik gerçek parçalı muhabbetinden, Nike kataloğundan seçilmiş, üstelik önceki sezon ki kalıplardan (Trabzonspor, Eskişehirspor) yapılmış, basit bir forma. Ana sponsorun rengiyle (beyaz), Nike'in renginin (siyah) aynı olmaması, formaya bir yama havası vermiş. Son iki sezonki parçalıyı aratıyor diyorum. Yine beyaz-kırmızı renkli şort kombinasyonlarıyla göreceğiz parçalı formamızı.

Deplasman Forması (Siyah)
Geçen seneki krem renkten sonra üstüste iki sene beyaz formadan yoksun kalıyoruz. 2000-2001 sezonundan bu yana her sene deplasman formasının beyaz olduğunu düşünürsek, bu aralık çok gibi geliyor bana. Bu sene de böyle olsun, seneye beyaz gelsin diyelim. Siyah forma yine bir katalog forması. Nike Striker II isminde. Yakası dışında hoşa gidecek hiçbir şey bulamadım. Antreman formasına benzer bir havası var. Nike-Türk Telekom renkleri uyuşan tek forma olsa da, özellikle yan renk olarak sadece kırmızının kullanılması yanlış olmuş. Netteki yorumlardan biri, formanın Gençlerbirliği formasına benzediği, sarı rengin olması gerektiği yönündeydi. Forma kültürünün çok az olduğu bir ülkede, alternatif renklere duyulan ön yargının bir benzeri olan, perspektif hatasıdır bu yorum. Ama adam haklı aslında. Deplasman formasında takımın renklerinin ikisinin de bulunması bence hoş durur. Kırmızının yanına sarı detaylar eklenmeliydi diyorum. Tanıtımda sadece siyah şortlu kombinasyon vardı. Zaten bence siyahın altına daha açık bir renk gitmez.

3. Forma (Sarı)
Bu seneki hayal kırıklığımızı giderebilecek tek forma sarı forma oldu. Netteki yorumlar, sadece sarı formanın güzel olduğu yönünde hemfikir. 1992-1995 seneleri periyodunda giyilip, eşsiz başarılara tanıklık etmiş sarı forma, en son 1996-1997 sezonunda giyilip rafa kalkmıştı. Yeni sponsorumuzla beraber sarı renkli formamız geri dönüyor. Sade bir yapıya sahip forma, Nike' in katalog olmayan tek özel tasarımı. Nike-Türk Telekom renkleri bu formada da tutmamış. Reklamların renginin de kırmızı olması gerekirdi diye düşünüyorum. Tanıtımda sadece sarı renk şortla kombinasyonu vardı. Alternatif olarak kırmızı şort çok güzel durur.
(Edit: LigTV'nin konuyla ilgili videosunda omuzlarda kırmızı şerit varken, tanıtımdaki formalarda omuzlar boş. Ayrıca Türk Telekom logosu da videoda beyaz renkte.)


Kaleci Forması
Nike' in elit kategorisinde olduğumuzun kanıtı kaleci formaları. Trabzonspor' da olduğu gibi geçen seneki kalıplar değil, bizzat yeni sezon kalıplarından yapılmış. Güzel olmuş.

Genel olarak, koştura koştura alacağımız formalar değiller (sarı hariç). Parçalı basit, siyah kötü, sarı en iyisi diye kodlayabiliriz. Numaralar ise idare eder seviyede, bence geçen senekinden iyi. Yeni sponsora geçişin ilk yılı için hayal kırıklığı ama sebepleri de yukarda yazdığımız gibi aşikar. Ama yeni sezon için umutluyuz şimdiden.

Aşağıda bir kaç resim daha paylaşalım.






Hazırlık maçlarında geçici olarak giyilen şu iki formayı şahsen siyaha tercih ederdim. Sade ve güzellerdi.




Galatasaray 2011-12 Formaları Sızıntı

Yarın (17 Temmuz) saat 15.00 da Galatasaray yeni sponsoru Nike ile ilk formalarını basına tanıtacak biliyorsunuz. Bu sene sızıntı olmadı, korsancılar geç kalacak forma basmakta diye sevinirken, bugün akşam saatlerinde bir kaç resim düştü nete. Yeni formalar, bazı store'lara gelmiş çünkü bugün. E birinden bişeyler sızması kuvvetli ihtimaldi zaten. Neyse ki sızıntı son anda oldu diyerek bu resimleri sizlerle paylaşalım. Yorumları tanıtımdan sonra ayrıntılı yaparız. 




Fenerbahçe 2011-12 Formaları


Yeni sezon formaları tanıtımımızda sırada Fenerbahçe var. Fenerbahçe forma kültürü konusunda en istikrarlı kulüplerimizden biridir. Çubuklu formalarını sahiplenmeleri bu konuda en güzel örnektir. Bir diğer kültürleri ise alternatif formaları için alternatif renk konusundaki ketumluluklarıdır. Sarı-lacivert'in yanında en fazla bu renklerin tonları, beyaz veya geçen sene olduğu gibi yeşil görebilirsiniz. Zaten bunun dışında geriye kırmızı-turuncu türevleri kalıyor, bunları da kullanmayacakları aşikar :)) Sponsorlar değişmemiş, sadece kollardaki Türk Telekom logolarında değişiklik söz konusu. Formaların hepsinin anlamı varmış resmi siteden okuduğumuza göre, ama, sadece Fenerbahçe için söylemiyorum, takımlarımızın hepsinin formalarına yükledikleri anlamlar çoğu zaman saçma ve uydurulmuş geliyor bana. Neyse hemen geçelim incelememize.

İç Saha Forması (Efsane Çubuklu):
Az önce de söylediğimiz gibi Fenerbahçe çubuklu formasını çok iyi sahiplenmiştir. Her sene çubukluyu ilk sıraya koyarlar. Bu kültür aslında her takımda olması gereken bir kültür. Ama Milan' ın yaptığı gibi bu çubukları bazen inceltip, bazen kalınlaştırma yoluna gitseler kimsenin pek itirazı olmaz diye düşünüyorum. Bu seneki çubuklu her sene olduğu üzere yaklaşık aynı kalınlıkta. Adidas' ın özellikle Arjantin Milli Takımı'nda kullandığı kalıp (Campeon) kullanılmış. (Bu seneki tüm formalarda aynı kalıp söz konusu). Klasik olarak beyaz şort veya alternatif lacivert şortla tamamlanmış bu seneki iç saha forması. Şortlardaki tek çizgiler güzel durmuş. 

Dış Saha Forması (Tek Yıldız):
Fenerbahçe away formasında düzenli olarak beyaz kullanmasıyla da güzel bir kültür oluşmuştur. Bu beyaz formayı bazen sadece sarı, bazen sadece lacivertle desteklemiş, bazen de ikisini birden kullanmıştır. Bazen enine, bazen dikine çubuklu bazende düz beyaz şeklinde tasarımları olmuştur. Bu seneki away forma, yeni bir tasarımla geldi karşımıza. İlk defa açık mavi renk kullandılar. Yalnız aşırı şekilde Arjantin formasına benzemiş. Kalıbında Arjantin kalıbı olmasıyla bu benzerlik dikkat çekici olmuş. Mavinin çubuklar boyunca renk değiştirmesi olayı biraz olsun kurtarmış :). Açık mavi veya beyaz şortla kombinasyon tamamlanmış. Formaya yakından bakınca yıldız şekli var. Tasarım değişik ve ilginç. Ama ben yine de geçen seneki düz beyazı tercih ederim.

3. Forma (Altın Zırh):
Yazının başında Fenerbahçe' nin alternatif renk konusunda ketum olduğunu söylemiştik. Renklerin tonlarıyla oynarlar ya da en fazla yeşile kaçarlar. Geçen sene yeşil ve mavi, önceki sene siyaha yakın lacivert, daha da eskiye gidersek, fosforlu yeşil, turkuaz. Sıcak renkler yok :) Bu seneki 3rd forması, 2004-2005 senesindeki lacivert-altın sarısı formaya bir gönderme. O forma da güzeldi, bu da güzel olmuş. Yalnız formadaki lacivert ile şorttaki farklı tonlarda. Bence aynı ton olmalıydı, umarım fotodaki ışıktandır.



4. Forma (Sarı Kanarya)
Dördüncü forma kültürü en çok bizde var zaten. Ben 3. formaya alternatif olarak görüyorum bu formaları. Sarı renkli formalar Fenerbahçe tarihinde deplasman forması olarak ta kullanılmış formalardır. Bu sene alternatif forma kategorisinde. Forma sade bir forma olması sebebiyle şık duruyor. Yan taraflardaki kalın lacivert fazlalık gibi dursa da, şorttaki enine lacivert çizgi detaylar çok güzel olmuş. Bu formanın çok sevileceğini düşünüyorum taraftarlarca.





Kaleci Forması
Adidas' ın bu seneki kalıplarından campeon11 tasarımında yapılmış kaleci formaları. Ama geçen seneki kaleci formaları kadar güzel olmamış bence.

Genel olarak, tasarımdaki incelikler açısından güzel olsa da, tasarım ve şıklık açısından geçen seneki formaların seviyesine ulaşmadığını düşünüyorum. Geçen seneki mavi ve beyaz formalar gibi sadelikten ziyade, ince ayrıntılar içermesi için formalar kalabalıklaşmış. Ama Adidas' ın bu seneki kalıp ve tasarımların hepsinde bir sıradanlık var. 3 çizgiyi şart koştukça bu sıradanlıktan kurtulamayacaklar diye düşünüyorum. 

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Futbolcuları Boğazlamayın

Özellikle bu sene formalarda yeni bir trend var. Göğüs reklamı ve armalar formalarda oldukça yükseğe çıkmaya başladı. Sanırım bu reklamı daha ön plana çıkarmak veya reklam konusunda daha serbestlik sağlayan liglerde birden fazla göğüs reklamı koyabilmek amacıyla yapılıyor. Takım logosunun yukarı çıkması da aynen reklamların kıpırdamasıyla alakalı. "Az yana kay" hesabı. Aşağıdaki örnek İtalyan kulübü Cagliari Calcio' nun yeni sezon forması. Kravat gibi oyuncunun boğazını sıkacak gibi :)

1 Temmuz 2011 Cuma

Camelot İptal


Kral Arthur' un şimdiye kadar farklı milyon çeşit hikayesini, milyon farklı yapım ve oyuncuyla izledik. O kadar ki, hikayenin aslı ne unuttuk. "İyi ki bir Arthur' unuz var, suyunu çıkardınız" diyesi geliyor insanın İngilizlere. O yüzden insanın karşısına "Gene mi sen?" dedirtecek bir yapım çıktığına kaçışıveriyoruz. 


Böyle bir önyargıyla Nisan ayında karşımıza çıkan yeni Arthur dizisi Camelot'a yine de bir şans verip, sabırla ilk bir kaç bölümün geçmesini bekledim. Bölümler ilerledikçe bu dizinin yabana atılmayacak bir kadro, senaryo ve kaliteye sahip olduğunu anladım. 10.bölümde de finalimizi yapıp, yeni sezona hazırlanmaya başlamıştık ki, kara haber tez geldi. Starz kanalı Camelot' u "yapım aşamasındaki zorluklar" sebebiyle iptal etmiş. Ben onların yabancısıyım ama belli ki Camelot istenilen başarıyı yakalayamamış. Yoksa aynı kanal Spartacus'u, prequel anlatılacak kadar sahiplenir miydi?


Dizimiz aslında iyi başlamamıştı. 25 Şubat' ta yayınlanan pilot bölümünü izledikten sonra "kesin iptal ederler, 2.bölüm çıkmaz" demiştim. Çünkü bir şeyler olmamıştı. Senaryodan mı, oyunculardan mı bilmem, insanın ağzında iyi bir tat bırakmamıştı. 1 Nisan'da yani 1 ay sonra 2.bölüm yayınlandı. Demek ki, bir şeyler iyi gitmiş ki, devama karar vermişler. Zamanla dizi kendini bulmuştu. Öyküyü, karakterleri oturtmaya başlamıştı. Başroldeki Jamie Campbell Bower, kast taki en tecrübesiz oyuncu olmasına rağmen, o da kendini kanıtlamıştı. Joseph Fiennes ve Eva Green hakkında konuşmaya gerek yok zaten. Onlar dizinin lokomotifleriydi (Joseph Fiennes, Flashforward' tan sonra bir kez daha ilk sezonda iptalle karşılaştı :) ).


Sonuç olarak iptal olmasaydı, arkasından yürümeye devam edeceğimiz bir yapımdı Camelot. Gerçi Leontes ve Igraine olmadan tadı kaçacaktı ama olsun. Camelot, aklımızda hep tek sezonluk, güzel bir jenerik müziğine sahip, Eva Green' a kötülüğün çok yakıştığı bir yapım olarak kalacak.
Tweet