31 Aralık 2011 Cumartesi

MMXII: Kıyamet Yılınız Kutlu Olsun


Maya' lıların dediği gibi Samanyolu galaksisinin merkezi ile Güneş' in aynı hizaya gelmesi sonucu dünyanın yok olacağı, Illuminati' nin gizemli öngörüsü ile başımıza büyük bir felaketin geleceği, 3661 yılda bir dünyaya uğrayan Marduk gezegeninin tekrar gezegenimize çarpacağı ve anonim kişiler tarafından yapılan tahminlerle CERN' deki deneylerin kara deliğe yol açıp dünyayı yutacağı 2012 yılı hepinize kutlu olsun ...

27 Aralık 2011 Salı

Gece - Yarım

Kaliteli şarkı, kaliteli yorum, kaliteli sözler ve kaliteli bir klip. Böylesini daha çok görmeliyiz.

22 Aralık 2011 Perşembe

Spartacus: Vengeance


Starz' ın Spartacus efsanesi 3.sezonuyla gelecek ay (27 Ocak) ekranlara arz-ı endam ediyor. Yeni Spartacus Lian McIntyre, eski sezonlar, eski karakterler, dizinin +18 içeriği. 1 ay kala biraz Spartacus konuşalım.


Spartacus' un her sezonunun farklı isimde olması "3.Sezon" sıfatını almamasını gerektiriyor gerçi. 13 bölümlük ilk sezon "Blood and Sand" te Spartacus efsanesinin doğuşunu izledik. Kölelikten kurtulup isyana başlayacağız derken Andy Whitfield' in ani hastalığı ikinci sezondan mahrum bıraktı bizi. Bu boşluğu, Spartacus harici karakterlerin 1.sezon öncesindeki hayatlarını anlattıkları 6 bölümlük "Gods of the Arena" serisi ile doldurdular. Bu temadaki bir dizinin isminin Spartacus kelimesini içermesi garip durmuştu ama olsun. Daha sonra Andy' nin rahatsızlığı iyice kötüye gidince kendisi diziyi bırakmaya karar verdi. Spartacus karakteri için Liam McIntyre ile anlaşıldı. Bu süreçte Andy Whitfield rahatsızlığına yenik düştü ve hayata gözlerini yumdu.

Şimdi elimizde "İntikam" isimli 3.sezonun yeni fragmanı var. Çok alıştığımız ve Spartacus' le özdeşleştirdiğimiz Andy' siz (üstelik artık aramızda olmaması) yeni sezon biraz can sıkmıyor değil. Önyargıyla yaklaşmak yanlış tabi ki ama, fragmandan aldığım ilk izlenim, Liam' ın Andy' nin yerini doldurmakta baya zorlanacağı. Aslında bizim Liam'ı Andy' nin yerine koymakta zorlanacağımız. 

Diziye gelecek olursak, aynı tarzda Spartacus devam edecek gibi geliyor. Yani +18 şiddet ve erotizm içeriği. Hatta dozajı da artacak gibi. Bazı insanların diziyi, sırf bu içerik sayesinde izlediği aşikar. Bu durum insanı rahatsız etmiyor değil. "Gods of the Arena", sapkınlık katsayısının insanın ar damarını zorladığı sahneler içeriyordu ve eminim ki bu, çoğu izleyicinin tepkisini çekti. Bu sezon en azından sapkınlık hacminde (şiddet ve erotizm olarak değil) biraz azalma olmalı diye düşünüyorum.

Dizide hayatını kaybeden karakterlerin yerine yeni karakterler gelecektir muhakkak ama eski karakterlerimiz de eksiksiz geri geliyor. İyi tarafa geçen Crixus, öldü dediğimiz Lucretia, karizmatik ve bahtsız Doctore, dizinin arzu nesnesi Ilithya, Spartacus' un yeni yoldaşı Mira, kötülük istikrarı General Glaber ve "Gods of the Arena" dan transfer Gannicus. Özel efekt bombardımanı, havada yağmura dönüşen kanlar, hayal gücünün ötesinde görsellik ve kendini aşan karakterleriyle "Spartacus: Vengeance" yakında ... Şimdiye kadar yayınlanan iki fragmanı ise aşağıda.




18 Aralık 2011 Pazar

Biri Trabzonspor' a Bordo İçlik Versin

UEFA' nın verdiği izinle, dikkat ettiyseniz, son zamanlarda futbolcular soğuk havalarda isterlerse uzun kollu forma yerine, kısa kollunun altına formayla aynı renk içlik giyebiliyorlar. Bu bazı takımların formaları için güzel görüntü verse de, bazıları için hoş olmayan kombinasyonlara sebep olabiliyor. Örneğin, alttaki resimde gördüğünüz üzere, Galatasaray' ın parçalı formasının altına futbolcular kırmızı içlik giydiği zaman, formanın sarı parçasının altında komik gözüküyor.



Trabzonspor 3 maçtır "zafer" ismini verdikleri bordo formaları ile oynuyor (üçünü de kaybetmeleri ilginç). Bazı futbolcular formanın altına kırmızı renkte içlik giyiyor. Bu da aşağıdaki resimlerde gördüğünüz üzere komik gözüküyor. Trabzonspor' un acil olarak bordo içliklere ihtiyacı var bence :)



90' lara Saygı Duruşu Vol.2



Tüzmen - Son Rüya (1996)


Cenk Eroğlu' ndan aldığı bu parça ile şöhrete ulaştı. Şarkı hala daha tekrar tekrar dinlenen, döneminin ötesinde bir çalışmaydı. 2 albüm sonunda ortadan kayboldu. Kürşat Tüzmen' in kardeşi. En son kendisini Kurtlar Vadisi Pusu' da Alper olarak izledik. 

Sibel Tüzün - Hayat Buysa Ben Yokum Bu Yolda (1998)


Geçmişinde rock meşgaleleri olmasına rağmen yüce kamuoyunun güzel fiziği ve kıvrak pop şarkılarıyla tanıdığı isimdi. Sonradan evlendiği rock' çı kocası Levent Candaş' ın gazıyla yaptığı tek rock albümü ile kafasını kazıtması ve bu değişikliği çok konuşuldu. Unforgiven II çakması klibi o dönem Türk müzik piyasası için farklı bir deneyim olmuştu. Kaliteli bir albüm olmasına rağmen, ne popçular, ne de rockçılar onu sahiplenmedi. O da  kocasını boşayıp özüne döndü, tekrar açıldı saçıldı ve Eurovision' da "Karşında Superstar" diye bağırıp durdu.

Pınar Aylin - Deliler Gibi (1995)

Şirinliğiyle dikkat çekip, ilginç kamyonetli klibiyle gündeme oturdu. Şarkı da sevimliydi. Daha sonra başarılı çalışmalarıyla devam etti kariyerine. "Yalvaramam", "Adam Olaydın", "Don't Make Me Wait" gibi hitleri oldu nur topu gibi. Bir ara evlenip piyasadan uzak kaldı. En son, yenilerde 70' lerle ilgili bir albüm yaptı.

Seden Gürel - Çalkala (1996)

"Bum bum bum" diye akıllara zarar ismi olan ve klibinde enteresan bir şapka giydiği şarkıyla piyasaya cuk diye düşmüştü. Aslında öncesinde geri planda işleri vardı ama meşhur olmak için bişeyler yapmak lazımdı. Seçtiğim şarkı, 3.albümünde yaptığı imaj değişikliği (açılıp saçılma) ile çektiği kıvrak "Çalkala" klibi. En kaliteli albümü 2002 tarihli "Hesaplaşma" albümü. Bir şarkısını seç derseniz o albümden seçerim.  

Nilüfer Örer - Mevsim Bahar (1997)

Bu kadının "Şımarık" isimli bir şarkısı daha vardı. Zaten bu iki parçası dışında onu bir daha gören duyan olmadı. Seçtiğim bu şarkıdaki rock altyapısı ve elektro sololar, o dönem tanışmaya başladığım rock müzik sebebiyle ilgimi çekmişti. Ama şarkı da hakikaten güzel yani.

Deniz Arcak - Zehir Ettin (1993)

Erol Köse' nin müzik piyasasına armağanıydı. Tron filminden arak gibi görünen klibi, zamanının ötesindeki bu kaliteli şarkının önüne geçememişti. Hatta üstüne ingilizce sözler yazarak (All the King's Horses) yurtdışına da pazarladı. Bu şarkı için çekilen "Hristiyanlık ve Orta Çağ" temalı klibi çok tepki aldı, kilise ve haçlı sahnelerden dolayı. Deniz Arcak bir röportajında 'Camide çekmemize izin vermezlerdi' demişti (Asıl nedenini klibi izleyince görürsünüz). 2 başarılı albümün arkasından sevimliliği ona TV'de de iş yapma fırsatını verdi. 2004' te bence en güzel şarkısının olduğu (Eyvallah) Kıpır Kıpır albümünü yayınladı. Tekrar kayboldu ve geçen sene bir EP yayınladı.

Aylin Livaneli - Okulu Asardım (1992)

Zülfü Livaneli' nin kızı olmaktan ötesine geçemedi belki ama aslında çok güzel işleri şarkıları vardı. "Bana Müsade" ile yukarıdaki şarkı arasında kaldım seçerken. Tolga Savacı ile evlenip boşandı bir ara. Şaka maka 5 albüm yapıp ortalıktan kayboldu. 2008' de bir ara veda albümü yaptı. Yazarlık ve medya şirketi yöneticiliği yaptı. Şu an sanırım kendi şirketinde iş kadınlığına devam ediyor.

Demet - Kınalı Bebek (1994)

1993 yılında Show TV' nin zamanının meşhur şarkı yarışması "Pop Show" da ikinci olup, albüm teklifini 'hazır olmadığını' söylerek geri çevirmiş, kendi kanatlarıyla uçmaya karar vermiştir. Seçtiğim şarkı ilk albümünün çıkış parçasıdır. "Arnavut Kaldırımı" gibi bir hiti müzik piyasasına armağan etmiştir. 5 albümlük ve 1 singlelık bir kariyeri vardır.

Rafet El Roman - Seni Seviyorum (1995)

Gurbet ellerden gelip Türk müzik piyasasını sallamıştı kendisi. Kaliteli debut albümünün nerdeyse tamamına klip çekmişti. 2 sene sonraki 2.albümünde de başarısını devam ettirdi. Benim müzik dünyamdan çıkması aynı dönemlere rastlar. Toplamda 10 albüm yaptı ama toyluk zamanındaki başarısını hep aradı. Arada piyasanın sevdiği şarkıları da oldu tabi. Tuğba Altıntop' la olan evliliği, çocuklarının velayeti, Nokia 3110 telefonunun bataryasının durduk yere patlaması gibi magazinsel lüzumsuz olaylar kendisiyle aklımda kalan yegane şeyler.

Soner Arıca - Beni Bırakma (1995)

Manken eskisi, Kadir İnanır' ın yeğeni gibi sıfatları yüzünden insanların başta mesafeli yaklaştığı Soner Arıca, yorum yeteneği ve şarkı seçme konusundaki isabetli tercihleri ile çok güzel şarkılar armağan etti bize. Vefasız, Deniz Gözlüm, Derbeder, Bu mu Sevda, Kapını Çalan Benim, Yüreğime Ektim Seni, Sarhoş, Kusursuz Aşk, Adın Bahardı ... Dahasını saymak isterdim ama bu kadarı da yeter. Romantik şarkıların adamı oldu hep. 12 albüm ve 7 single içermektedir müzik kariyeri.


Devam Edecek ...

17 Aralık 2011 Cumartesi

90' lara Saygı Duruşu Vol.1



Sosyal medyanın güçlenmesiyle son yıllarda özellikle bir 90'lar nostaljisi alıp başını gitti. Facebook'ta adına açılan gruplar, yapılan paylaşımlar, açılan siteler, twitter'da alınan hesaplar vs.. bu trend yükselmeye devam etti. 90'larda büyüyen biri olarak benim de bu tarz aktivitelere kayıtsız kalmam zor oldu haliyle. Blogumuzda 1-2 kez nostalji yapma fırsatımız oldu (FIFA99 ve Sony Walkman ile). Bu kez de, beraber büyüdüğümüz şarkıları derlemek istedim. 90' lara bir saygı duruşu vakti.

Müziğin keyfini yeni aldığımızdan mıdır, ergenlik fırtınalarımızda bize eşlik ettiğinden midir, 90' ların şarkıları bizde ayrı bir tat bıraktı hep. En büyük neden aslında, o dönemdeki işlerin hepsinin kaliteli olmasıydı. Şu an piyasada olan/olmayan herkes, o dönemde gerçekten güzel şarkılar çıkartırdı. Şu an dinlemediğimiz Serdar Ortaç, Mustafa Sandal, eskisi gibi heyecan yaratmayan Tarkan, kaybolup giden Ozan Orhon, Tayfun,Oya-Bora, pek sık göremediğimiz Pınar Aylin, Cenk Eroğlu, başka sektörlerde karşımıza daha çok çıkan Sibelalaş, Tüzmen vs. Türkiye' deki rock ve altenatif müziklerin uykuda olması, yabancı örneklerine o günün koşullarında zaten ulaşamayacağımız için, her Türk genci gibi Türk Pop Müziği' ne kaptırmıştık kendimizi. Eğer 2000' lerde büyümüş olsaydık, yukarda saydığım etmenlerden dolayı, asla Türk Pop' u bize cazip gelmezdi. Buyrun, 90' ların en kaliteli ve muhteşem Türk Pop şarkılarının resmi geçidi (Liste daha sonradan uzayıp gidecek diye düşünüyorum, o yüzden vol.1 olsun bu yayın).

Ozan Orhon - Saman Alevi (1992)


"Ortada Kuyu Var", "Oldu mu Şimdi" gibi fantastik şarkıları da vardı ama en kalitelisi buydu. Sonradan Ebru Şallı, mide kelepçesi alt başlıklarında kayboldu gitti.

Tarkan - Çok Ararsın Beni (1992)


Ünü dünyayı aştı, süperstar oldu. Son zamanlarda Nazan Öncel' in desteği olmadığı için belki de, eski rüzgarını kaybetti. En güzel şarkısı, ilk klip çektiği şarkısı olan "Çok Ararsın Beni" oldu bence.

Tayfun - Hadi Yine İyisin (1993)


Klipteki imaj paketi yeni nesile garip gelir belki ama o zamanlar gayet te modaydı hepsi. Saksafon/Klarnet' i Hüsnü Şenlendirici' den önce popüler kültürümüze kazandırmıştı kendisi. Sonradan Kayahan' ın kızı ile evliliği ile anıldı. Kayıptır şu an kendileri.

Harun Kolçak - Gir Kanıma (1991)


İlkokul dönemimin ilk Pop şarkılarından biridir. Babamın getirdiği çekme kasetini döndürür döndürür dinlerdim (başka kasetim yoktu çünkü :) ). Sonradan TV' de klibini gördüğümde, saçları ve bıyığı baya bir garip gelmişti bana. Sonradan çokca albüm yaptı ama hiç biri bu şarkıyı geçemedi gözümde. Şimdi nerdedir bilmem.

Sertab Erener - Sakin Ol (1992)


Sertab Erener' in çıkış şarkısı ve klibi. En güzel şarkısı değil belki ama, ünlüler geçidi (eski eşi Levent Yüksel' i içeren) ve sıyrık klibiyle en ilginci. Eurovision devrimcimizdir kendisi aynı zamanda.

Mustafa Sandal - Bu Kız Beni Görmeli (1994)


Bu da Mustafa Sandal' ın çıkış parçası. "Kazak örme" fantazisini kültürümüze armağan eden şarkı. Kendisi sonradan kendini gittikçe aştı, çok iyi yerlere geldi. Oyuncu bile oldu. Bir süredir ses yok.

Kenan Doğulu - Yaparım Bilirsin (1993)


Youtube' da 1995 yazdığına bakmayın, albümün ve bu klibin çıkışı 1993' tür. Mustafa Sandal gibi sonraki çalışmalarında çıtayı çok daha yükseklere çekti. Metroseksüellik kavramını yeni öğrendiğimiz zamanlarda kendisi örnek olarak verilirdi. Saçlarının uzun olduğu zamanlar.

Serdar Ortaç - Değmez (1994)


"Aşk İçin" adlı debut albümü baya bir ses getirmişti Serdar Ortaç' ın. Bu albümden en sevdiğim parçayı seçtim. Zamanında ezbere bildiğim, zorlasam şu an bile söyleyebileceğim şarkıdır. Kendisini "eğlendirmeyi bilen adam" ve "%100' lük pop şarkıcısı" şeklinde etiketledim çok sonraları. Dinlemem şu an, ama saygı duyarım.

Gökhan Kırdar - Ah Ayartan Yar (1995)


İsmi üzerince sayfalarca yazabilirim aslında. Türk Müziğinin en nadide isimlerinden. Ruhundaki derinliği, hüznü ve alaturkalığı bize -ucundan- 2 albümde gösterip kendini elektronik müziğe ve film müziklerine adadı 2000' lerin başında. Bu tarzlarda da başarılı oldu, zaten bu şekilde meşhur oldu. Ne müzik yaparsan yapsın dinlerim dediğim sanatçı. Seçtiğim şarkı 2.albümünün çıkış parçası. "Yerine Sevemem" daha meşhurdur, hatta sonradan bazı dizi müziklerinde kullandı ama, o zamanlar klipteki kızın Gökhan Kırdar' a neden kötü davrandığını anlayamadığım için, bu klibin yeri bende ayrıdır.

Sibelalaş - Adam (1995)


Çıkış yaptığı bu şarkıyla zamanında ortalığı sallamıştı. Akranlarımız arasında bu parçayı sevmediğini söyleyen bulamazsınız. Bize 4 kaliteli albüm armağan edip, hastalığı sebebiyle kendini kenara çekti. Şu sıralar favori kitap serimiz "Buz ve Ateş' in Şarkısı" nı çevirmekle meşgul. O yüzden kendisine saygımız eskisinden çok fazla. Yakında yeni albümle gelirse şaşırmayın derim.

Devam edecek ...

12 Aralık 2011 Pazartesi

11 Aralık 2011 Pazar

2 Yıl Sonra ...


En son 23 Aralık 2009' da Trabzonspor' u Ziraat Türkiye Kupası' nda 2-1 yenerek bir derbi kazandı Galatasaray. Geçen günkü Fenerbahçe maçına kadar geçen yaklaşık 2 senede, oynadığı 11 derbide (lig, kupa, özel) sadece 3 beraberlik alırken, 8 kez de sahadan yenik ayrıldı. 3 gol atıp, 9 gol yedi. Üstelik 2010-2011 sezonundaki 6 derbinin, 5' ini, hem de üstüste, kaybetti. Derbi gazisi oldu resmen. Böyle maçlar için, hem taraftarlarına, hem de kendine "öğrenilmiş çaresizlik" i öğretti (sahadaki oyuncuların daha çok yeni oyunculardan oluşması ve onların bu psikolojide olmaması, bu zafer haftasının en önemli etmenlerinden biri  bence). Ama, 2 yıl sonra, 5 gün içinde iki derbi kazandı. Hem de 3'er golle. Hem de eze eze.

İşte son 2 yıldaki derbi kazaları ...


21.02.2010 Beşiktaş (D) 1-1 (Turkcell Super Lig 2009-2010 sezonu 22. Hafta)


21.03.2010 Trabzonspor (D) 0-1 (Turkcell Super Lig 2009-2010 sezonu 26. Hafta)


28.03.2010 Fenerbahçe (E) 0-1 (Turkcell Super Lig 2009-2010 sezonu 27. Hafta)


21.07.2010 Fenerbahçe (Ta) 0-1 (Spor Toto Dostluk Kupası)


24.10.2010 Fenerbahçe (D) 0-0 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 9. Hafta)


07.11.2010 Trabzonspor (D) 0-2 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 11. Hafta)


28.11.2010 Beşiktaş (E) 1-2 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 14. Hafta)



18.03.2011 Fenerbahçe (E) 1-2 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 26. Hafta)


10.04.2011 Trabzonspor (E) 0-1 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 28. Hafta)


30.04.2011 Beşiktaş (D) 0-2 (Spor Toto Super Lig 2010-2011 sezonu 31. Hafta)


20.11.2011 Beşiktaş (D) 0-0 (Spor Toto Super Lig 2011-2012 sezonu 11. Hafta)

7 Aralık 2011 Çarşamba

3-1' in Önemi


Bu akşamki 3-1' lik Fenerbahçe galibiyetinin anlamı aşağıdaki istatistiklerde saklı.



En son Fenerbahçe galibiyeti: 1-0 (27.04.2008)


En son Fenerbahçe' ye atılan 1'den fazla gol: 2-1 (27.02.2008)


En son Fenerbahçe' ye atılan 1'den fazla gol (lig): 2-2 (21.09.2003)



Son 10 yılda iç sahada alınan Fenerbahçe galibiyet sayısı : 4. 

2-0 (22.09.2001)
2-0 (08.03.2003) 
1-0 (12.12.2004) 
1-0 (27.04.2008)







Bu maçtan önce, üstüste Fenerbahçe' ye karşı galip gelinemeyen maç sayısı: 7
1-4 D (09.11.2008)
0-0 E (12.04.2009)
1-3 D (25.10.2009)
0-1 E (28.03.2010)
0-1 Ta (21.07.2010)
0-0 D (24.10.2010)
1-2 E (18.03.2011)





En son lider olunan tarih: 28.02.2010 (2009-2010 23. Hafta)


En son kazanılan derbi maçı: Trabzonspor 2-1 (28.12.2009)

6 Aralık 2011 Salı

Fetih 1453

Küçüklükten beridir, merak ederdim bizim neden epik filmlerimiz yok diye. Üstelik anlı şanlı tarihimiz var, sayısız filme konu olacak hikayelerimiz, savaşlarımız var. Fatih' imiz, Alparslan' ımız, Süleyman' ımız, Atatürk' ümüz, daha nicelerimiz var. Yani malzeme bol. El, Kral Arthur' unu döndüre döndüre bize kaktırırken, Roma İmparatorluğundan sayısız film yaparken, karanlık orta çağlarından kafadan sallama hikayeler üretirken, bizim efsane olan hikayelerimiz sadece MEB okul veya KPSS test kitaplarında yer buluyor. Biraz büyüdükten sonra olayın para, siyaset (neden Antonio Banderas' lı Atatürk filmi iptal edildi), kalite (Muhteşem Yüzyıl ayarında pembe dizi kıvamı olmadan) ve tecrübe işi olduğunu anladım.


İki yıldan fazla bir zamandır bu film için uğraşılıyor. Ha bugün, ha yarın diye diye bekledik durduk. "Fetih 1453" filminin ilk yasal fragmanı yayınlandı. 47 saniyeden çıkarttığım ilk fikir, şu ana kadar çekilmiş en kaliteli (iyi demiyorum henüz izlemeden) epik Türk yapımı olabileceği yönünde. Tanınmış oyuncuların filmin önüne geçmemesi için, pek aşina olmadığımız isimlerin olması olumlu bir olay. Beni heyecanlandırdı bu fragman, en çok, artık daha fazla Robin Hood gibi ecnebi hayal kahramanlarını değil, gerçek Türk kahramanlarını göreceğim için. Gösterim tarihini bilmiyorum, bu kadar beklendi, az daha beklensin artık. Fragmanı aşağıda sizde izleyin, bir de siz yorum yapın.

2011 En İyiler

uefa.com' un, 2001'den beridir internet üzerinden en iyileri seçtiği anket, bu sene de başladı. Gelenek bozulmasın bende el atayım dedim, aşağıdaki seçimleri yaptım. Ama baştan söyleyeyim, sevdiğim oyuncuları seçtim. Yani bence en iyi 11 değil.


Geçen seneki listemden Iker Casillas, Gerard Pique, Ashley Cole, Arjen Robben, Xavi Hernandez ve Lionel Messi bu sene de seçtim. Diğerleri yeni, hatta adaylar arasına yeni girenler; Defansta genç Mats Hummels, forvette Robin Van Persie, orta sahada yeni yıldızlar David Silva ve Juan Mata. 25.yılı için Alex Ferguson teknik direktörüm. Yalnız orta saha favorilerim baya kalabalıktı, Sneijder, Mesut, Iniesta, Modric'i elemek zorunda kaldım. Ama dediğim gibi, bu liste, favori listem, en iyi listesi değil.

4 Aralık 2011 Pazar

Memleket Manzaraları #2.1


Geçen sene bu zamanlar Memleket Manzaralı #2 yayınımızda, aynı kuvvetli dumanın resmini paylaşmıştık. 1 sene sonra, aynı ev, aynı duman :))
Tweet