11 Ocak 2014 Cumartesi

Cinayet


Forbrydelsen' i seyretmedim. Ama The Killing' in azılı hayranıydım. Danimarka menşeli dizi ülkesinde ve zamanla dünya genelinde popüler olunca, altyazı sevmeyen ABD izleyicisinin önüne "The Killing" adıyla bir remake olarak sunulmuştu. Bu yeniden çevrim o kadar başarılı oldu ki, orjinalinden de başarılı oldu ve ses getirdi. Bizde blogda bi ara bahsetmiştik kendilerinden.

Tekrar gündem olmasının sebebi, son dönemlerde ulusal kanallarımıza dadanan ithal dizi furyasının son örneğinin bu dizi olması. Dönem dönem mahallelerle, kabadayılarla, aşiret ağalarıyla ve okullarla, tıkanınca da eski Türk filmlerinin dizileştirilmesiyle dolan TV kanalları, son dönemde bu akıma sardı. Önce Un Gars, Une Fille (Bir Kadın Bir Erkek), Grey's Anatomy (Doktorlar), Dawson's  Creek (Kavak Yelleri), sonra Revenge (İntikam), Desperate Housewives (Umutsuz Ev Kadınları), The O.C. (Medcezir) derken istedikleri reytingi çekince yapımcılar bu alana kaydırdı kendini (Az önce saydığım Türk kopyaların bazılarının orjinaliyle hiç alakası kalmadı orası ayrı mevzu). 

Yabancı, özellikle ABD orijinli dizileri Türkçeleştirmek bazı sorunlara yol açar normal olarak. Yabancı diziler ortalama 40-50 dk, sezonda 10-24 bölüm sürerken, bizim dizilerimiz sinema filmi tadında 90-120 dk' dan senede de 30-50 bölüm arası yayınlanır. Dolayısıyla uyarlama yapıldığında araların başka sahnelerle süslenmesi, orjinal sahnelerin uzatılması icab eder. Süreye bağlı olarak, hele ki aksiyonsa, yabancı dizi durmaz, sürekli hareketlidir. Lüzumsuz sahneleri yoktur. Biz dizilerimizde uzun uzun adamın traş olmasını seyrederiz. Ayrıca kültür farkları da var tabi ki. Hikaye uyarlanırken kültürler arası geçişler sağlanır. Yani kolay değildir aslında bu dizileri Türkçe' ye çevirmek.  


Son ürünümüz Forbrydelsen ve The Killing' in Türkçe konuşan versiyonu "Cinayet". Sakin bir hikaye örgüsüne sahip olmasına rağmen, insanı sürekli tetikte tutan, geren bir yapımdı. Haftalarca Rosie Larsen' in katilini aradık, herkesten şüphelendik. Bu şüphe ve arayış bizi bu diziye bağladı zamanında. Fragmanını izleyince, önce "haydaa" dedim içimden. Bu başarılı yapımın uyarlaması yanlış ellerde felakete dönüşebilirdi. Vakit ve fırsat darlığından bu diziyi düzenli takip edemeyeceğimin farkındaydım ama  merakıma yenilerek ilk bölümü izledim. Son zamanlarda olmasa da, düzenli bir şekilde bazı yabancı dizileri takip ettiğim için ve bu diziye olan özel ilgimden dolayı, herkesin affına sığınarak bazı iyi-kötü eleştiriler yapmak istiyorum.

Bölüm süresinin yaklaşık 90 dakika olması yukarda saydığım sıkıntıyı da beraberinde getirmiş, öncelikle bunu söylemeliyim. Biraz da Türk kültürüne daha kolay adapte olması için, gündelik yaşamdan örnek sahneler serpiştirilmiş. The Killing' in pilot bölümü yine 90 dakikaydı, dolayısıyla, bu dozunda kalmış ama ilerleyen bölümlerde nasıl yaparlar bilmiyorum.

Sarah Linden, Zehra Kaya olmuş. Bu role orijinal yapımlardakinden daha güzel :) bir aktrisimiz verilmiş. Nurgül Yeşilçay. Kendisi aktif oyuncular içinde özel bir yere sahip. Açıkcası iyi bir seçim. Çünkü bu rolü altından kalkabilecek pek fazla kimse olamaz bence. Gergin, hırslı, işine tapan bu karakterin kendisi de zor çünkü. Bu karakterin montu, kazağına kadar kopyalanmış. İşine takıntılı olduğunu gösteriyor bu. En azından açılıp saçılarak hayran kitlesi kazanmadı zeki-gözüpek dedektifimiz. Bunu bozmamak adına, afet-i devran oyuncumuz mont-kazak giymeye devam ediyor.

Stephen Holder, Yılmaz Seyhan olmuş. Açıkcası Holder' ı başka bir bedende görmek garip oldu, çünkü Joel Kinnaman bu karakterle resmen bir olmuştu. Engin Altan Düzyatan çok iyi bir oyuncu. Şu an karakteri huysuz tavırlar takınıyor ama ilerde daha yakından tanıdığımızda daha çok seveceğiz bu karakteri. Önemli olan Düzyatan' ın sempatik+arızalı karakterin altından nasıl kalkacağı. Ben becerebileceğini düşünüyorum.


Rosie Larsen / Gonca Bonova' nın babası rolünde Ahmet Mümtaz Taylan, belediye başkanı adayı rolünde Uğur Polat. Şimdiden saydığım 4 kare as dizinin sağlam temelini oluşturuyor. En önemli 4 karakter için 4 kalburüstü oyuncu. Bir remake olduğu için 1-0 geriden başlayan dizimiz bu sayede hemen beraberliği yakalıyor.


Orijinal dizinin meşhur bir tema müziği var. Reklamlarda, girişte ve finalde çaldılar. Güzel oldu aslında ama en azından başka bir tema müziği kullansaydık diye düşünüyorum. Üstelik The Killing' in geleneksel bölüm sonu, Türkçe versiyonunda da mevcut ama yanlış müzikle.

Final paragrafından önce son bir not: Orijinal Danimarka versiyonu ile ABD yorumunun katilleri farklı kişiler. Bunda amc' nin sezonu uzatma çabası en büyük etkendi (Danimarka' da 20, ABD' de 26 bölüm sonunda çıktı katil ortaya). Bakalım Türk versiyonu hangisini seçecek. Veya kendisi yeni bir katil mi bulacak. Eğer rating-reklam kaygısına lastik gibi uzatılmazsa ve her hafta bir bölüm giderse, belki bu -farklı- dizi, yaza girmeden kepenkleri indirir.

Genel olarak oyunculuk, senaryo, orjinale olan sevgimiz diziyi -olmuş- kategorisine almamıza yetiyor. En azından ben beğendim. Tabi bir de, neerde ölçüldükleri on yıllardır bilinmeyen rating ölçerlerimizin de fikrini almamız gerekiyor :) ...

Resim Kaynaklar;
http://www.netd.com/kanal-d
https://www.facebook.com/kanald?rf=173608872683099&filter=3
http://www.medyafaresi.com/fotogaleri/Nurgul-Yesilcayin-yeni-dizisi-Cinayet_144195_62376.html

7 Ocak 2014 Salı

Vikings 2. Sezon Teaser Fragmanı


Geçen sene pek bir beğendiğimiz yapımlardan biri oldu Vikings. Ragnar Lothbrock abimizin maço ve vahşi karakterini sevdik. Çizgi film versiyonundaki gibi hiç de sevimli olmayan yüzleriyle tanıdık o ayrı mevzu. 2013 yılında 9 bölüm halinde History Channel' da yayınlanan bu dizinin 2. sezonu Şubat 27 yle beraber başlıyormuş. Çok hoşumuza giden teaser ını sizle paylaşmak istedim. Zaten dizisi kendi başına 10 numara. Fragmanı bile akıllara zarar olmuş. Aşağıda video ön izlemesi bile anlatmaya yetiyor. Arkada çalan parçayı hemen shazamlamak istediğinizin farkındayım. Zahmet etmeyin, ben sizin yerinize yaptım bile. Lorde - Glory and Gore. Onu da siz yazıverin youtube' a bi zahmet. Fragman benden olsun, buyrun.


Resim Kaynak;
Tweet