28 Haziran 2011 Salı

Trabzonspor 2011-12 Formaları

Yabancı kulüplerin yeni sezon formalarını size paket halinde veriyoruz. Yerli kulüplerimiz ise ayrı post açıp derinlemesine inceleme taraftarıyım. Bu sezon ilk forma lansmanını Trabzonspor yaptı, bizde o zaman Trabzonspor ile başlayalım.



Trabzonspor, bu sene de Nike ile çalışıyor biliyorsunuz. Ancak Nike'in elit takımlar dediği 12 takımlık listeye girmediği için*, Galatasaray bu listede neyse ki, yeni sezon kalıplarından ziyade, hazır kalıplardan örnekler hazırlanıyor. Yani aşağıda tanıtacağımız formaların hepsi eski kalıp. Tabi ki bu olay Trabzonspor'a özel bir olay değil, o elit listeden geriye kim kaldıysa dünya üzerinde Nike ile çalışan, hepsi için aynı durum söz konusu.

İç saha forması ile başlayalım. Klasikleşmiş Trabzonspor çubuklu forması zaten 1 numarada. Geçen seneye göre daha kalın çizgiler var. Resmi sitede çubuklardaki zigzaglar şimşeği simgeliyor türünden ifadeler yer almış ve bu formanın adını enerji koymuşlar. Birazcık olsun futbolu takip eden biri, bu tasarımın geçen sene Nike' ın kullandığı zigzag modasından geldiğini anlayacaktır. Porto, Juventus, Shahktar'ın formalarında bu esintiler vardı. Yani Trabzonspor'a özelmiş gibi lanse edilmesi yanlış. Ama klasik Trabzon çubuklusunun yeni ve güzel bir örneğini vermesi açısından da güzel bir hamle.


Dış saha formaları için Trabzonspor' un daha önce uyguladığı sistem, bu senede devam ediyor. Geçen sene kullanılan beyaz forma aynen bu seneye de aktarılmış. Bazı formaların iki sene giyilmesi, elit takımlarda da gördüğümüz bir kültür. (Liverpool home forması üstüste iki sene, Barcelona ve Manchester United away in ertesi sene 3rd olarak kullanılması) Trabzon' un bunu oturtması güzel bir düşünce. Tanıtımda mavi şort ile kombinasyon oluşturulmuş. Bu kombinasyon geçen sene çok beğenilmişti zira.



 
Trabzonspor'un oturttuğu bir diğer kültür ise 3rd forma kültürü. 09-10'da turuncu forma, geçen sezon gri forma, bu sene ise altın sarısı forma. Ki Trabzonspor, bu kültürü öyle güzel benimsemiş ki, sene boyunca 3-5 maçtan fazla giyilmemesi gereken  aykırı renk formaları amacına uygun kullanıyor. Formaya gelince, bu iki renk her zaman birbirine yakışmıştır. Trabzonspor' a da çok yakışmışlar. Bence bu senenin en güzel forması bu forma. Siyah şortla çok güzel bir uyum olmuş. Tasarım olarak Arsenal'i andırsa da, aynı zaman da bu senenin en orijinal forması. Yalnız Nike ambleminin neden siyah olmadığını anlamış değilim. (Edit: Geçen sezon Ofspor' un giydiği formanın aynısı çıktı bu forma. Katalogtan forma seçerseniz böyle olur işte.)


Home formasına alternatif giyilen forma kültürü sanırım bir bizim ülkede var. Galatasaray' ın geçen seneki çubuklusu gibi, bu forma da sanırım iç saha formasının alternatifi. 4 formanın fazla olduğunu söylemeye gerek yok. Yani Trabzon' un çubuklusu ile karışacak forma ya mavi, ya kırmızı türevi olur. E kırmızı'ya karşı giyilmez, maviye karşı da koyu ton olduğu için karışabilir. Niye giyilir bu forma? İç sahada, "sıkıldık, değişiklik olsun" denirse diye herhalde. Sonuçta fazlalık aslında ama bordo renginin cazibesine kapılmamak imkansız. Resmi sitede adının "victory-zafer" olduğu yazılmış, sebebi Trabzonspor'un başarılarıymış. Victory' de göğüsteki V harfinden geliyormuş. Pardon ama iki sezon önce Manchester United' ın formasına bir bakar mısınız?

Geçen sezon Nike giyen tüm takımların kaleci formaları aynıydı. Kollarda irili ufaklı noktalar. Trabzonspor kalecileri aynı kalıpta yine bu sene. Takımın renginden kaleci forması olmaması gerektiğini söylemeye gerek var mı?

Trabzonspor' un renkleri dolayısıyla, göze hoş gelen tasarımları olmuştur hep. Bu seneki formaları genel olarak beğendiğimi söylemeliyim. Üstelik kendilerine has bir kültür oluşturmuş olmaları ve giderek geliştirmeleri çok güzel bir olay (bu sene çubuklu ve parçalı bir arada değil). Takıldığım tek nokta, hazır kalıpları ve tasarımları, sanki kendilerine özel bir şeymiş gibi sunmaları. Yoksa her zaman Trabzonspor formaları ayrı bir yerdedir bende.

* galatasarayformalari.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Tweet