17 Eylül 2011 Cumartesi

Herkesin Adı Ülker

Spor Toto Süper Ligimizde bu sezon 3. senesine giren bir uygulama var formalar konusunda. Sadece göğüs bölgesine değil, sırta, kollara ve şortun sağ kısmına reklam alınabiliyor. Önceden göğüs ve kollara izin veriliyordu (Bu gidişle formanın her santimetre karesine alınacak artık). Son 2 sezondur uygulanan uygulamanın en dikkat çekici yanı, sırt reklamının üstte, futbolcu isimlerinin altta olması. Arjantin tipi deniyor buna, çünkü uygulandığı en meşhur lig Arjantin ligi. UEFA böyle bir uygulamadan nefret ettiği için, Avrupa Kupası maçlarında dikkat ederseniz, sadece göğüs reklamı olur (onunda alan sınırı var) ve isimler kesinlikle üstte yer alır. UEFA bu sezon başında TFF' ye bir uyarı göndererek, isimlerin tekrar üstte alınmasını istedi. Şike olaylarının başladığı tarihe kadar da, bu uygulamanın sonra ereceği ile ilgili haberler geldi kulağımıza. Ama gündemin değişmesi ile birlikte unutuldu gitti. Sezon başladı ve gördük ki, hala isimler altta. Tabi bu olayı şike olaylarına bağlamayacağız, hani TFF' nin zaten derdi büyük, bir de bunlarla mı uğraşacak gibisinden. Ama irili ufaklı bir çok yeni uygulamayı yürürlüğe koydu bu süreçte. Yani TFF' nin ayıracak zamanı vardı. Peki neden gerçekleşmedi bu olay? Bu olayı sponsporlara bağlayabiliriz diye düşünüyorum. Zira hali hazırda anlaşmaları devam eden kulüpler var. Örneğin Galatasaray' ın Ülker reklamı için anlaşması 4 yıllıktı, 2 senesi daha var. Bu anlaşmaların tekrar düzenlenmesi için kulüplere süre tanımış olabilir TFF.

Peki taraftar ne diyor bu konuda? Bu reklamları seven kimseyi duymadım henüz. Formasını satın aldıktan sonra reklamı kazıyan, reklam olduğu için almak istemeyen, hatta formayı gofrete benzeten :) taraftarlar mevcut. Üst sırt bölgesinde genelde isim görmeye alışık olduklarından, tüm futbolcuların isimlerini Ülker zannediyorlar :).

Süper Lig'te böyle sırt reklamı alan 13 tane kulüp var. Bunlardan 6 tanesi (şampiyonluk yaşamış olanlar ve İstanbul B.B.) Ülker reklamı almışken, diğer takımların hepsinin ayrı reklamları var. Sadece 5 tanesi, Samsunspor, Mersin İdman Yurdu, Orduspor, Sivasspor ve MKE Ankaragücü sırt bölgesinin üst kısmını boş bırakmış. Bulabilseler onlarda ekleyecekler ama sponsor bulmak zor şu zamanlarda, bulduklarını da göğüse koyuyorlar. 

5 tanesi Ülker' le anlaşmış demiştik, galerimize onlarla başlayalım.

Beşiktaş : Ülker

Fenerbahçe : Ülker

Galatasaray : Ülker

Bursaspor : Ülker

Trabzonspor : Ülker

İstanbul BB : Ülker Golf


Diğer 7 kulübün reklamları ise ayrı ayrı. Onlarla devam edelim.

Gaziantepspor : Antepia

Medical Park Antalyaspor : Aksa Jeneratör

Eskişehirspor : Eti

Gençlerbirliği : Medicana

Kardemir Karabükspor : Çelik-İş Sendikası

Kayserispor : Nesine.com

Manisaspor : Vestel

Endüstriyel futbolun zirve yaptığı son zamanlarda, Barcelona bile 111 yıllık tarihinde ilk defa reklam almışsa, formaların sağının solunun billboarda dönüşmesi gayet normaldir. Tertemiz, reklamsız formalar artık eskilerde kalmışsa da, unutmamamız gereken bir şey var. Son aylarda, Türk futbolunu derinden sarsan şike olayları sonucunda, futbola olan ilgi önemli derecede azaldı. Bunun sonucunda da sponsorlar destek vermekte cimri davranmaya başladılar. Takımlarımızın önemli bir kısmı, göğüs reklamı alamıyor, bu da ekonomik açıdan zayıflamalarına yol açıyor. Brezilya takımları gibi formalarımız olsun istemeyiz tabi ki ama, ekonomik gücün başarıyı getirdiği de aşikar. Sonuçta yapılan her şey, aslında maddiyat için.

(Düzenleme 30.10.2011; Mersin İdman Yurdu : Bpet, Orduspor : Aksa Jeneratör, Sivasspor : Marka AVM)


Hiç yorum yok:

Tweet