13 Şubat 2012 Pazartesi

Kimyanın Gelişimine Katkıda Bulunan Bilim İnsanları




M.E.B.'nın 2008 yılından beridir yürürlüğe koyduğu yeni ortaöğretim kimya müfredatında, en çok dikkati çeken şeylerden biri de şu oldu: M.E.B. kimya bilimine öyle ya da böyle katkıda bulunan bilim insanlarına önem vermemizi istedi.

Yani konuyu anlatırken, konuyla ilgili çalışma yapmış veya o konu hakkında kanun, teori vs.. yazan bilim insanlarından kesinlikle bahsedilecekti. Ki bunun bir göstergesi olarak, 2010 yılında, müfredat o seneki YGS-LYS öğrencilerini kapsamıyorken, YGS sınavında şöyle bir soru sordu:

Aşağıda verilen ünlü isimlerden hangisinin kimya biliminin gelişmesine katkısı olmamıştır?

A) Neils Bohr (Niels olacaktı isim, aslında bu soru yanlış kabul edilebilirdi.)
B) John Dalton
C) Amadeo Avagadro
D) Michelangelo Buonarroti (Doğru cevap buydu.)
E) Marie Curie (Kadın olduğu için işaretleyen az değildi.)

Bu soru, müfredatın gideceği yolu gösteriyordu apaçık. Daha sonraki senelerde bu sorunun şıkları farklı hali, nice farklı yayınevinin kitaplarında yer aldı. Yaklaşan YGS sınavında da bu tarz bir sorunun beklendiği aşikar. Bu yüzden bilim insanları ile ilgili bir çalışma yaptım. 4 senelik müfredatta karşılaşılabilecek her bilim insanını, hangi konuda geçiyorsa ayırarak listeledim. İki versiyonu var.

Bu versiyonda resimleri ile birlikte listelendi. Online olarak incelemek isterseniz yukarıyı tıklayabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. (Çıkan sayfada download' ı tıklayınız)
Bu versiyon ekonomik versiyon (5 sayfa). Resimler olmadan yalnızca isimleri listelendi. Online olarak incelemek isterseniz yukarıyı tıklayabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. (Çıkan sayfada download' ı tıklayınız)

Hiç yorum yok:

Tweet