21 Haziran 2013 Cuma

Plastik Ambalajlardaki Rakamlar

Plastik ambalajların genellikle altlarında yer alan, geri dönüşüm üçgeni içerisinde gördüğümüz rakamların ne olduğunu merak ediyor musunuz? O zaman biraz araştırma yapıp ne manaya geldiklerini öğrenelim.



1 - PETE veya PET (Polyethylene Terephthalate, Polietilen Tereftalat)


Genelde su, alkolsuz içecekler, yağların konulduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır ve zararsızdır. Ancak bu plastik türü, bakterilerin üremesine üzerinde tad birikmesine sebep olur. Geri dönüşümü ile poşetler, mobilyalar, halılar, fiber kablolar ve polar kumaşlar üretilebilir.

Polietilen Tereftalat
2 - HDPE (High Density Polyethylene, Yüsek Yoğunluklu Polietilen)


Deterjan ambalajlarında kullanılır. Bunun yanısıra, şampuan şişelerinde, motor yağı ambalajlarında, yoğurt ve tereyağı kaplarında bulunur. Genelde opaktır. Zararsızdır, yıkanıp arıtılarak tekrar kullanılabilir. Geri dönüşümü ile kalemler, geri dönüşüm kutuları, piknik masaları, banklar vs. üretilebilir.

Yüksek Yoğunluklu Polietilen

3 - V veya PVC (Poly Vinyl Chloride, Poli Vinil Klorid/Klorür)


Streç folyo, pencere ve kapılarda, tesisat borusu ve deterjan şişelerinde, medikal teçhizatlarda, zemin malzemesi olarak, duş perdeleri üretminde, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır. Bu tür plastik, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği için zararlıdır. Geri dönüşümü ile panel ve zemin malzemeleri, hız tümsekleri üretilebilir.

PVC' nin Polimerizasyonu

4 - LDPE ( Low Density Polyethylene, Düşük Yoğunluklu Polietilen)


Kuru temizleme ve çöp torbalarında, yemek saklama kaplarında, donmuş yiyecek ve ekmek poşetlerinde bulunur. Zararsızdır ve geri dönüşümü ile panel, çöp kutusu, yer mozaiği üretilir.

Düşük Yoğunluklu Polietilen

5 - PP (Polypropylene, Polipropilen)


Şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, hap ve şurup şişeleri, yoğurt kaplarında kullanılır. Zararsızdır ve geri dönüşümü ile akü kutuları, paletler, sinyal lambaları, buz kazıyıcı vs. üretiminde kullanılır.

Polipropilen

6 - PS (Polystyrene, Polistiren)


Kuruyemiş paketleri, plastik çatal, kaşık, bardak, tabak, köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerinde, cd' kaplarında, yumurta kutularında bulunur. Zararlıdır ve geri dönüşümü ile yine yumurta kutusu, köpük paketleme ve yalıtım malzemesi üretilebilir.

Polistiren

7 - OTHER (Diğer)


OTHER, diğer ürünleri işaret etmektedir. İlk altı tür plastiklerin dışında kalan plastiklerdir. Polikarbonat ve zehirli BPA (bifenol-A) içeren türlerin karşımıdır. Yemek saklama kapları, bazı pet şişelerde, güneş gözlükleri, bilgisayar kutuları, kurşun geçirmez materyallerde bulunur. Kullanılması çok zararlıdır. Geri dönüşümü ile plastik kereste üretimi yapılabilir.


3,6 ve 7 no' lu plastikler, zararlı plastiklerdir. 1 no' lu plastik türü, zararsız olarak sınıflandırılmış olsa da, yine de uzak durulması gerekir (özellikle su şişeleri). 2,4 ve 5 no' lu plastikler ise zararsız sınıfındadır. Özellikle gıda sektöründe tercih edilmelidir.


Kaynaklar;


Resim Kaynak;

Hiç yorum yok:

Tweet