8 Kasım 2011 Salı

Türkiye Euro 2012' de

Başlığa bakıp "play-off ne zaman oynandı" diye sormayın. Konu formalarla ilgili. Bizim formayla Euro 2012' de yer alacak bir takımla ilgili ...

Türk Milli Takımının klasik bir forması vardır. Önden geçen bir yatay kalın çizgi ve içinde türk bayrağı. Onyıllarca aynı formayı giydikten sonra, 90' lardan itibaren işin içine adidas girince bu kalıptan uzaklaştık. 2009' da ise tasarıma önem veren Nike, bu eski kalıba tekrar yönlerdirdi bizi. Ama dünyanın hiçbir yerinde, "bu forma Türk Milli Takımına aittir, her hakkı saklıdır" yazmaz. Dolayısıyla başka bir takımın üzerinde aynı bu formadan görebilirsiniz. Ama bu renklerine kadar aynıysa insan rahatsız olur haliyle. Aşağıdaki resimde Polonya Milli Takımı' nın yeni forması var. Bir bakın önce.


Ne kadar tanıdık geldi değil mi? Polonya Milli Takımının, ev sahibi oldukları Euro 2012' de giyeceği formalar bunlar. Tedarikçisi ise Nike. Rahatsız edecek şekilde benziyor Türk Milli Takımı formalarına (Altta da bizimkilerin resmini verdim). Özellikle beyaz olan. Beyaz' ın şortu kırmızı, bizimki beyaz. Numara ve federasyon logoları zıt bizimkiyle. Kırmızı olanda o yatay kalın çizgi yukarı taşınmış. Bizimkinde aynı yerde. Bu farkı yapmasalar direkt aynı diyebilirsiniz.


Benzer formalar Spartak Moskova' da var ama kulüp takımı olduğu için şimdiye kadar rahatsız etmedi bizi, Milli Takım olması işi değiştiriyor.


Tam aynısı değil tabi formalar. Aşırı şekilde andırıyor. Yukarda bahsettiğim gibi, "copyright Turkey" yazmıyo formanın üstünde, ama onlarca yıl bu formayı giyen bir takım, resmi olmasa da o tasarımın sahibidir. Burda hatalı olan Nike aslında. Senle çalışan başka takımın tasarımından bu kadar esintiler taşımamalısın. Kulübe saygı duymalısın. Polonyalılar da hiç mi düşünmez, bunlar Türklerinkinin aynısı diye. Bari ikinci formanın rengi (önceki sene lacivertmiş) farklı olsaydı. Umarım Euro 2012' ye gideriz ve bu takımla karşılaşırız. Çok komik olur (Gidemesek te en azından bize benzeyen biri olmuş olur:) ).

Hiç yorum yok:

Tweet