17 Aralık 2011 Cumartesi

90' lara Saygı Duruşu Vol.1



Sosyal medyanın güçlenmesiyle son yıllarda özellikle bir 90'lar nostaljisi alıp başını gitti. Facebook'ta adına açılan gruplar, yapılan paylaşımlar, açılan siteler, twitter'da alınan hesaplar vs.. bu trend yükselmeye devam etti. 90'larda büyüyen biri olarak benim de bu tarz aktivitelere kayıtsız kalmam zor oldu haliyle. Blogumuzda 1-2 kez nostalji yapma fırsatımız oldu (FIFA99 ve Sony Walkman ile). Bu kez de, beraber büyüdüğümüz şarkıları derlemek istedim. 90' lara bir saygı duruşu vakti.

Müziğin keyfini yeni aldığımızdan mıdır, ergenlik fırtınalarımızda bize eşlik ettiğinden midir, 90' ların şarkıları bizde ayrı bir tat bıraktı hep. En büyük neden aslında, o dönemdeki işlerin hepsinin kaliteli olmasıydı. Şu an piyasada olan/olmayan herkes, o dönemde gerçekten güzel şarkılar çıkartırdı. Şu an dinlemediğimiz Serdar Ortaç, Mustafa Sandal, eskisi gibi heyecan yaratmayan Tarkan, kaybolup giden Ozan Orhon, Tayfun,Oya-Bora, pek sık göremediğimiz Pınar Aylin, Cenk Eroğlu, başka sektörlerde karşımıza daha çok çıkan Sibelalaş, Tüzmen vs. Türkiye' deki rock ve altenatif müziklerin uykuda olması, yabancı örneklerine o günün koşullarında zaten ulaşamayacağımız için, her Türk genci gibi Türk Pop Müziği' ne kaptırmıştık kendimizi. Eğer 2000' lerde büyümüş olsaydık, yukarda saydığım etmenlerden dolayı, asla Türk Pop' u bize cazip gelmezdi. Buyrun, 90' ların en kaliteli ve muhteşem Türk Pop şarkılarının resmi geçidi (Liste daha sonradan uzayıp gidecek diye düşünüyorum, o yüzden vol.1 olsun bu yayın).

Ozan Orhon - Saman Alevi (1992)


"Ortada Kuyu Var", "Oldu mu Şimdi" gibi fantastik şarkıları da vardı ama en kalitelisi buydu. Sonradan Ebru Şallı, mide kelepçesi alt başlıklarında kayboldu gitti.

Tarkan - Çok Ararsın Beni (1992)


Ünü dünyayı aştı, süperstar oldu. Son zamanlarda Nazan Öncel' in desteği olmadığı için belki de, eski rüzgarını kaybetti. En güzel şarkısı, ilk klip çektiği şarkısı olan "Çok Ararsın Beni" oldu bence.

Tayfun - Hadi Yine İyisin (1993)


Klipteki imaj paketi yeni nesile garip gelir belki ama o zamanlar gayet te modaydı hepsi. Saksafon/Klarnet' i Hüsnü Şenlendirici' den önce popüler kültürümüze kazandırmıştı kendisi. Sonradan Kayahan' ın kızı ile evliliği ile anıldı. Kayıptır şu an kendileri.

Harun Kolçak - Gir Kanıma (1991)


İlkokul dönemimin ilk Pop şarkılarından biridir. Babamın getirdiği çekme kasetini döndürür döndürür dinlerdim (başka kasetim yoktu çünkü :) ). Sonradan TV' de klibini gördüğümde, saçları ve bıyığı baya bir garip gelmişti bana. Sonradan çokca albüm yaptı ama hiç biri bu şarkıyı geçemedi gözümde. Şimdi nerdedir bilmem.

Sertab Erener - Sakin Ol (1992)


Sertab Erener' in çıkış şarkısı ve klibi. En güzel şarkısı değil belki ama, ünlüler geçidi (eski eşi Levent Yüksel' i içeren) ve sıyrık klibiyle en ilginci. Eurovision devrimcimizdir kendisi aynı zamanda.

Mustafa Sandal - Bu Kız Beni Görmeli (1994)


Bu da Mustafa Sandal' ın çıkış parçası. "Kazak örme" fantazisini kültürümüze armağan eden şarkı. Kendisi sonradan kendini gittikçe aştı, çok iyi yerlere geldi. Oyuncu bile oldu. Bir süredir ses yok.

Kenan Doğulu - Yaparım Bilirsin (1993)


Youtube' da 1995 yazdığına bakmayın, albümün ve bu klibin çıkışı 1993' tür. Mustafa Sandal gibi sonraki çalışmalarında çıtayı çok daha yükseklere çekti. Metroseksüellik kavramını yeni öğrendiğimiz zamanlarda kendisi örnek olarak verilirdi. Saçlarının uzun olduğu zamanlar.

Serdar Ortaç - Değmez (1994)


"Aşk İçin" adlı debut albümü baya bir ses getirmişti Serdar Ortaç' ın. Bu albümden en sevdiğim parçayı seçtim. Zamanında ezbere bildiğim, zorlasam şu an bile söyleyebileceğim şarkıdır. Kendisini "eğlendirmeyi bilen adam" ve "%100' lük pop şarkıcısı" şeklinde etiketledim çok sonraları. Dinlemem şu an, ama saygı duyarım.

Gökhan Kırdar - Ah Ayartan Yar (1995)


İsmi üzerince sayfalarca yazabilirim aslında. Türk Müziğinin en nadide isimlerinden. Ruhundaki derinliği, hüznü ve alaturkalığı bize -ucundan- 2 albümde gösterip kendini elektronik müziğe ve film müziklerine adadı 2000' lerin başında. Bu tarzlarda da başarılı oldu, zaten bu şekilde meşhur oldu. Ne müzik yaparsan yapsın dinlerim dediğim sanatçı. Seçtiğim şarkı 2.albümünün çıkış parçası. "Yerine Sevemem" daha meşhurdur, hatta sonradan bazı dizi müziklerinde kullandı ama, o zamanlar klipteki kızın Gökhan Kırdar' a neden kötü davrandığını anlayamadığım için, bu klibin yeri bende ayrıdır.

Sibelalaş - Adam (1995)


Çıkış yaptığı bu şarkıyla zamanında ortalığı sallamıştı. Akranlarımız arasında bu parçayı sevmediğini söyleyen bulamazsınız. Bize 4 kaliteli albüm armağan edip, hastalığı sebebiyle kendini kenara çekti. Şu sıralar favori kitap serimiz "Buz ve Ateş' in Şarkısı" nı çevirmekle meşgul. O yüzden kendisine saygımız eskisinden çok fazla. Yakında yeni albümle gelirse şaşırmayın derim.

Devam edecek ...

2 yorum:

serhat dedi ki...

çok süper bi çalışma olmuş , tebrik ederim bize o günleri anımsattığın ve onlarla ilgili duygularını paylaştığın için...

ismailinc dedi ki...

teşekkür ederim. bu günlerin anlamı bizim için çok fazla. 10 sene sonra doğsak aynı tadı alamazdık. devamı gelecek inşallah.

Tweet