1 Kasım 2010 Pazartesi

Walkman Efsanesi



Geçtiğimiz günlerde Sony' nin, taşınabilir kasetçalarlı walkman üretimini durdurduğuna dair haberlerle karşılaştık. Ancak Sony hemen arkasından yaptığı açıklamada, üretimin sadece Japonya'da durdurulduğunu, diğer ülkelerde üretimin ve satışın devam ettiğini söyledi. Bu gelişmeler bize Walkman nostaljisi yaşatmadı değil. Hala bu zamanda walkman dinleyen mi vardı diye düşüne durun öncelikle sizi walkman efsanesinin gelişimine davet edelim.

İlk Sony Walkman, 1979 yılında TPS-L2 modeliyle piyasaya sürüldü. O zaman çift kulaklık girişiyle çiftlerin beraber müzik dinleyebildiği bir aletti. Zamanla yeni modeller piyasaya sürüldü. Model isimlerini hatırlayamadığım sarı renkli ve bizim buralarda herkeste görülebilen siyah modelleri çok meşhurdu. O kadar meşhur halde geldi ki walkman ler, peşi sıra rakipleri ve taklitleri geldi. Sonraları 90'lı yıllar onla hatırlancaktı. 90'ların ortalarında cd lerin çoğalması ile discman, 2000lere geldiğimizde ise mp3 formatının meşhurlaşmasıyla mp3 player ve cep telefonu furyası ile gelen Sony Ericsson walkman versiyonları değişen teknolojik alışkanlıklarla ortaya çıktı. Ama onun yeri hep ayrı kaldı.


Yeni nesil i-pod veya mp3player larla sokakları arşınlaya dursun, bir kuşak önceki gençlik walkman efsanesini en bilen nesildi. Cd denilen kavramın bile yabancı geldiği yıllarda şimdiki mp3player lara göre devasa büyüklükteki walkman ler, pantolonun kemer kısmına iliştirilip büyük bir zevkle dinlenirdi. Şimdiki gibi beğenmediğin şarkıyı bir tuşla değiştirme lüksü yoktu, ya mecburen şarkının bitmesini bekleyecektin, ya da kimi zaman parmağınla, kimi zamansa kalemle çevirecektin diğer şarkıya ulaşabilmek için. 2 tane kalem pille çalışırdı, pili bitmeye yakın şarkı yavaşlamaya başlar ve eziyet haline gelirdi. Çok zahmetliydi kasetçalarlı walkman ler, ama o zamanlar için başka eğlencemiz olmamasından mı, ilk defa müzik zevkini kişisel yaşayabilmemizden mi dir nedir, bizim en büyük dostumuz oldu. Onun yeri her zaman hep ayrı kalacak ...

Hiç yorum yok:

Tweet