1 Nisan 2012 Pazar

Eledim Eledim Spartaküs Eledim

*Bu yazı tehlikeli şekilde spoiler içermektedir. 


Spartacus 2. sezonunun finali ile bize yaklaşık 9-10 aylığına veda etti. Değişen oyuncuları (Spartacus ve Naevia) ' nın eskilerini aratmasına, dizinin lokomotiflerinden biri olan gladyatör dövüşlerinin azalmasına rağmen bu açığı yeni karakterleriyle (özellikle Gannicus' un dönüşü) ve daha sert sahnelerle tamamlayan Spartacus (sezon ismiyle Spartacus: Vengaence), dün akşam bizi yerlerimize çivileyen ve nasıl gelecek 3.sezon dedirten sezon finalini yayınladı.

Sevdiğimiz / gıcık olduğumuz / nefret ettiğimiz bazı karakterlerin veda etmesi üstüne tuz biber ekti.  Her ne kadar özleyecek olsak ta, senaryo içinde artık zorlama duran karakterlerdi bunlar. Gelecek sezon yeni karakterler, yeni kötüler, genişleyecek hikaye ile şimdiden heyecan yaptıran dizinin sezon finalinin çok daha başka bir özelliği daha vardı.

Lucretia' nın, Ilithya' nın bebeği ile intihar ettiği sahnede, Lucretia tam kendini boşluğa bırakacakken alttan bir müzik çaldı. Bizim hemen dikkatimizi çekti. Çünkü bu bir türküydü. Eledim eledim türküsü. Hani çocuğu olmadığı için, evlatlık alan ve kocasının ölümünden sonra bu evlatlığa aşık olan kadının, çocuk askere gidince yaktığı ağıt (Lucretia' nın da çocuğunun olamaması ilginç bir tesadüf). Emin olamayıp defalarca tekrar ettik sahneyi. Evet bu türküydü, gayette açıktı. Hemen videoyu alta yerleştirelim.




Peki bizi bu niye heyecanlandırdı? Dünya çapında yayınlayan ve milyonlarca izleyicisi olan bir yapımda, bir Türk müziğinin 10 saniye de olsa yer alması çok hoş bir olay. Her ne kadar izleyen yabancıların %100' e yakını bu müziğin Türklere ait olduğunu bilmeseler de. Acaba kurgu aşamasında bu müziği oraya kim koydu, ne gibi bir düşünceyle hareket etti, türkünün hikayesindeki ilginç tesadüften haberi var mıydı bilemeyiz ama dizinin kendine artan katsayılarla hayran kazandırdığı gayet aşikar. "I' m a free man!" diyerek yazımı burada bitiriyorum. Spartacus özletme kendini.

Hiç yorum yok:

Tweet