31 Temmuz 2013 Çarşamba

Angel of Grief

Orijinal Angel of Grief heykeli, Roma
Blogumuzun bannerlarında yer alan ve blogla kendimce özdeşleştirdiğim bir heykel var. Yıllar önce Nightwish grubunun Once albümünün kapağında gördükten sonra telefon, bilgisayar vs. bilimum teknolojik alete duvar kağıdı yaptığım bu heykel kimin nesi diye bir araştırma yapmıştım. Aslında ne kadar meşhur bir heykel olduğunu öğrenmiştim. Blogumuzun 3. yaşını devirmesine yaklaşık 1 ay kalmışken, geç te olsa bu heykelin hikayesini sizle paylaşayım istiyorum.

William Wetmore Story
Angel of Grief -Türkçeleştirirsek Keder Meleği- heykeli, Amerikalı heykeltraş, sanat eleştirmeni, şair ve editör William Wetmore Story (1819-1895) tarafından 1895 yılında ölen karısının anısına yapmış olduğu bir mezar heykelidir (mezar taşı mahiyetinde). Orijinali Roma Protestan Mezarlığında bulunmaktadır. Karısının 1895 yılında ölen karısına ithafen yaptığın bu son çalışmasının ardından aynı yıl içinde kendisi de vefat etmiştir. Heykelin üzerinde karısının ismi, Emelyn Story yazmaktadır (bir bakıma mezar taşı olduğu için normal olarak). Bu heykelin bu kadar ünlü olmasının sebebi yalnızca çok başarılı bir çalışma olması değil, aşkın ve kaybın en güçlü ve dokunaklı imgelerinden biri olmasıdır. Zaman içerisinde artan ünü ile bir çok replikası yapılmıştır. Bunlar; ABD (27), Kanada (2), Kosta Rika, Lüksemburg ve Galler' de bulunmaktadır. Bir kaç replika fotosu paylaşalım (resmi büyütmek için üzerini tıklayın veya yeni pencerede açın).

Angel of Grief replikaları

Eğer varsa dini motifleri, yani Protestan mezarlığında bulunmasını, replikaların da mezarlıklarda bulunmasını, mezar taşı olması vs.. gibi unsurları göz ardı edersek, sadece başarılı bir çalışma ve aşkın, sevginin ve kaybetmenin hassas bir simgesi olduğunu düşünürsek bu heykelin ne kadar muhteşem bir yapıt olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Tweet