17 Temmuz 2011 Pazar

Fenerbahçe 2011-12 Formaları


Yeni sezon formaları tanıtımımızda sırada Fenerbahçe var. Fenerbahçe forma kültürü konusunda en istikrarlı kulüplerimizden biridir. Çubuklu formalarını sahiplenmeleri bu konuda en güzel örnektir. Bir diğer kültürleri ise alternatif formaları için alternatif renk konusundaki ketumluluklarıdır. Sarı-lacivert'in yanında en fazla bu renklerin tonları, beyaz veya geçen sene olduğu gibi yeşil görebilirsiniz. Zaten bunun dışında geriye kırmızı-turuncu türevleri kalıyor, bunları da kullanmayacakları aşikar :)) Sponsorlar değişmemiş, sadece kollardaki Türk Telekom logolarında değişiklik söz konusu. Formaların hepsinin anlamı varmış resmi siteden okuduğumuza göre, ama, sadece Fenerbahçe için söylemiyorum, takımlarımızın hepsinin formalarına yükledikleri anlamlar çoğu zaman saçma ve uydurulmuş geliyor bana. Neyse hemen geçelim incelememize.

İç Saha Forması (Efsane Çubuklu):
Az önce de söylediğimiz gibi Fenerbahçe çubuklu formasını çok iyi sahiplenmiştir. Her sene çubukluyu ilk sıraya koyarlar. Bu kültür aslında her takımda olması gereken bir kültür. Ama Milan' ın yaptığı gibi bu çubukları bazen inceltip, bazen kalınlaştırma yoluna gitseler kimsenin pek itirazı olmaz diye düşünüyorum. Bu seneki çubuklu her sene olduğu üzere yaklaşık aynı kalınlıkta. Adidas' ın özellikle Arjantin Milli Takımı'nda kullandığı kalıp (Campeon) kullanılmış. (Bu seneki tüm formalarda aynı kalıp söz konusu). Klasik olarak beyaz şort veya alternatif lacivert şortla tamamlanmış bu seneki iç saha forması. Şortlardaki tek çizgiler güzel durmuş. 

Dış Saha Forması (Tek Yıldız):
Fenerbahçe away formasında düzenli olarak beyaz kullanmasıyla da güzel bir kültür oluşmuştur. Bu beyaz formayı bazen sadece sarı, bazen sadece lacivertle desteklemiş, bazen de ikisini birden kullanmıştır. Bazen enine, bazen dikine çubuklu bazende düz beyaz şeklinde tasarımları olmuştur. Bu seneki away forma, yeni bir tasarımla geldi karşımıza. İlk defa açık mavi renk kullandılar. Yalnız aşırı şekilde Arjantin formasına benzemiş. Kalıbında Arjantin kalıbı olmasıyla bu benzerlik dikkat çekici olmuş. Mavinin çubuklar boyunca renk değiştirmesi olayı biraz olsun kurtarmış :). Açık mavi veya beyaz şortla kombinasyon tamamlanmış. Formaya yakından bakınca yıldız şekli var. Tasarım değişik ve ilginç. Ama ben yine de geçen seneki düz beyazı tercih ederim.

3. Forma (Altın Zırh):
Yazının başında Fenerbahçe' nin alternatif renk konusunda ketum olduğunu söylemiştik. Renklerin tonlarıyla oynarlar ya da en fazla yeşile kaçarlar. Geçen sene yeşil ve mavi, önceki sene siyaha yakın lacivert, daha da eskiye gidersek, fosforlu yeşil, turkuaz. Sıcak renkler yok :) Bu seneki 3rd forması, 2004-2005 senesindeki lacivert-altın sarısı formaya bir gönderme. O forma da güzeldi, bu da güzel olmuş. Yalnız formadaki lacivert ile şorttaki farklı tonlarda. Bence aynı ton olmalıydı, umarım fotodaki ışıktandır.



4. Forma (Sarı Kanarya)
Dördüncü forma kültürü en çok bizde var zaten. Ben 3. formaya alternatif olarak görüyorum bu formaları. Sarı renkli formalar Fenerbahçe tarihinde deplasman forması olarak ta kullanılmış formalardır. Bu sene alternatif forma kategorisinde. Forma sade bir forma olması sebebiyle şık duruyor. Yan taraflardaki kalın lacivert fazlalık gibi dursa da, şorttaki enine lacivert çizgi detaylar çok güzel olmuş. Bu formanın çok sevileceğini düşünüyorum taraftarlarca.





Kaleci Forması
Adidas' ın bu seneki kalıplarından campeon11 tasarımında yapılmış kaleci formaları. Ama geçen seneki kaleci formaları kadar güzel olmamış bence.

Genel olarak, tasarımdaki incelikler açısından güzel olsa da, tasarım ve şıklık açısından geçen seneki formaların seviyesine ulaşmadığını düşünüyorum. Geçen seneki mavi ve beyaz formalar gibi sadelikten ziyade, ince ayrıntılar içermesi için formalar kalabalıklaşmış. Ama Adidas' ın bu seneki kalıp ve tasarımların hepsinde bir sıradanlık var. 3 çizgiyi şart koştukça bu sıradanlıktan kurtulamayacaklar diye düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Tweet