9 Eylül 2012 Pazar

Gri-Siyah Formalar


Geçen günlerde İngiliz ekibi Totthenham Hotspur, yeni sezon için alternatif formasını tanıttı. Under Armour tarafından tasarlanan bu forma, parçalı formatta siyah ve gri renklerden oluşuyor. Resimde de görebileceğiniz üzere kol uçlarında sarı şerit detayları var. Formayı gördükten sonra gri-siyah renklere sahip alternatif formaların son dönemde moda haline gelmeye başladığını düşünmeye başladım. Bu yazıda aklıma son dönemlerde giyilmiş bu renkte formaları hatırlatmaya çalışacağım.



Bir kaç sezon önce Brezilya Milli Takımının (Nike) hiç giymediği, yalnızca koleksiyonerler için satışa sunduğu
siyah forma gri detaylara sahipti. Formada sadece önde genellikle Nike' ın kaleci formalarında kullandığı dikdörtgen şekil vardı. Font ve numaralar dahi gri renkteydi. Bu yüzden boğulmuş bir tasarım vardı formada. Zaten giyilmedi, o yüzden sorun olmadı. Giyilseydi eminim logo ve yazılar beyaz renkte olurdu. 


2 sezon önce Panathinaikos' un Adidas ürünü siyah bir forması vardı. Hatta meşhur 3 şerit gri olduğu için pek dikkat çekmemesine şaşırmıştık. Nasıl olur da Adidas 3 şeritini bu kadar ön plana çıkarmaz diye :). Takımın yonca şeklinde basit logosu yeşil renkte iken, reklam ve adidas beyaz renge sahipti. 


Geçen sezon ise Barcelona böyle bir formayla tanıştırmıştı bizi. İç saha formaları da koyu tondayken neden açık tonda bir forma yapmadılar diye düşünmüştük ama formanın sadeliği karşısında bunu daha fazla sorgulamamıştık. Omuzlardan inen ince gri şerit detayı vardı sadece. Nike ve reklam için sarı renk seçilmişti.


Bu sezon ise gri-siyah formalar gerçekten moda gibi olmaya başladı. Yıllar sonra Adidas' la boşanıp Warrior firması ile evlenen Liverpool' un deplasman forması, boyun etrafında geniş, koltuk altı kısmında dar gri bölgeler bulunduruyor. Reklam ve logolar için koyu sarı renkler seçilmiş. İç saha forması kadar ilgi çekmese de, retro havasında şık bir forma olmuş.


Nike' in bu seneki deplasman forma kalıplarından biri olan yukarıdaki tasarım, yatay halde gri ve siyah renklerden oluşuyor. Ekstradan kol ve etek uçlarına kalın farklı renkler seçilmiş.Bu renk Atletico Madrid için kırmızı, Werder Bremen için yeşil olmuş. Ama bu renkler sanki biraz eğreti gibi. Sponsorlar ile kirlenmezse şık olduklarını düşünüyorum.

Nike ile çalışan Celtic' in bu deplasman formasının yukarıdaki kalıplarla iki farkı var. Yatay çizgiler daha ince ve kol-etek uçlarında farklı renk yok. Onlara nazaran daha sade ve şık durduğunu söyleyebilirim. Zira siyah-gri dışında göz bozucu renk yok. Reklam-logo beyaz, olması gerektiği gibi. Bugün tanıttıklarımın içinde en iyisi bence. Yalnız bu formanın, penye kumaşlı ve yakalı şeklinde tişört olarak satıldığını gördüm. Kol uçları ve çizgi kalınlıklarına kadar aynısıydı. Celtic logosu ve reklamı çıkarın, Nike' ı sağa çekin birde.

Siyah ve gri birbirine yakın renkler olduğu için aslında birbirini boğar formanın içinde. Ama doğru tasarım ve uygun detay renk seçimleri ile muhteşem bir formaya dönüşebilir. Bu yazıda bunun örneklerini paylaştım. Ben kişisel olarak bu tarz formaları çok seviyorum. Gelecek sezon, Nike Galatasaray' a Celtic' in şu formasını yapsa, eski kalıp deyip yadırgamam ve çok hoşuma gider :).

Hiç yorum yok:

Tweet