29 Ekim 2012 Pazartesi

Herkes Galatasaray İçin Çalışıyor


Galatasaray ligde üst üste 2 maçta puan kaybedince, en yakın rakibine olan 4 puanlık fark 1' e düşmüştü 7. hafta sonunda. Geçtiğimiz hafta, yani 8. haftada alınan, üst üste 3.puan kaybı olan Gençlerbirliği beraberliği sonrasında (ki 8.haftanın ilk maçıydı bu) liderlik gitti diye endişelenmeye başladık. Neden mi? Önce aşağıdaki 7. hafta puan durumunu inceleyelim.


Yukarda görebileceğiniz üzere, Galatasaray 14, G.Birliği 12 puana sahipti. Alınan beraberlikle puanlar 15'e 13 oldu. Cuma günü oynanan haftanın açılış maçından sonra Galatasaray' ın liderliği tehlikeye girmişti. Lider adayları çoğalmıştı. Kimdi bu takımlar ve neler yaptılar? 

Galibiyeti halinde Orduspor; Elazığspor ile 2-2 berabere kaldı.
2 farklı galibiyeti halinde Kasımpaşa; Mersin İY ile 2-2 berabere kaldı.
3 farklı galibiyeti halinde Fenerbahçe; Bursaspor ile 1-1 berabere kaldı. 
5 farklı galibiyeti halinde Trabzonspor; Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldı.
6 farklı galibiyeti halinde Antalyaspor; Sivasspor'a karşı 2 farklı 4-2 kazandı.
6 farklı galibiyeti halinde Sivasspor; Antalyaspor'a karşı 2 farklı 4-2 kaybetti.

Yani 6 farklı takım ellerine gelen fırsatı kaçırdı. Üstelik bunlardan yalnızca ikisi birbirleriyle karşılaştı. 5 maçın sonucu Galatasaray' ın istediği gibi oldu ve liderlik kaybedilmedi. Bu neden önemli, sonuçta daha 8. hafta diyebilirsiniz. Kaybedilecek bir liderlik, zaten demoralize olan takımın moralini iyice bozacaktı. Galatasaray bu haftadan, yalnızca Antalya ile puanlarını eşitleyerek kurtuldu. İsteseniz böyle olmazdı, eşine pek rastlanmayacak çok ilginç bir durum oldu bence. 8. Hafta puan durumu ise aşağıdaki gibi oluştu.


Süper Lig takımları yalnız 8. hafta değil, 9. haftada da Galatasaray' a çalıştı. Bu sefer liderliği almamak için değil, Galatasaray' ın rahatlaması için uğraştılar. Aslında uğraştılar demeyelim, şans melekleri (Cluj maçında ortalıklarda olmayan :) ) bir kez daha Galatasaray' a yardım etti diyelim. Şöyle ki, puanı Galatasaray'a 3 veya daha az yakın olan takımlardan;

Antalyaspor; Fenerbahçe' yi 3-1 yendi.
Orduspor; ilk mağlubiyetini aldı ve Gaziantepspor'a 3-0 yenildi.
Gençlerbirliği; Karabük'le 0-0 berabere kaldı.
Kasımpaşa; Beşiktaş' a 3-1 yenildi.
Fenerbahçe; Antalya' ya 3-1 yenildi.
Eskişehirspor; Elazığ ile 1-1 berabere kaldı.
Trabzonspor; Bursa' ya 1-0 yenildi.
Sivasspor; Akhisar Belediye' ye 2-1 yenildi.

En fazla 3 puan farklı 8 takımın 7'si bu hafta puan kaybetti ve farkın açılmasını sağladı. Üstelik bu takımların Eskişehirspor dışında 6' sı, geçen hafta da puan kaybetmişti. Yalnızca MP Antalyaspor (geçen hafta da kazandılar) bu hafta Galatasaray ile puan farkını korudu. Özetle, Kayserispor galibiyeti çoğu anlamda kazanç sağladı Galatasaray' a. Hem moral hem de puan açısından. 9. hafta itibariyle puan durumu aşağıdaki gibi oldu.


Galatasaray, önceki 3 haftada 7 puan kaybetmesine rağmen bu hafta aldığı 3 puanla ve rakiplerinin puan kayıplarıyla, genel anlamda puan farkını korudu. Antalyaspor ile puan eşitliğinin dışında, 3.sıradaki Gençlerbirliği ile 4 puan farkına ulaştı.

Bu yayının yazılma amacı Galatasaray' ın puan durumundaki şansı idi aslında. Ama bugün oynanan Fenerbahçe - Medical Park Antalya karşılaşmasının sonucu ile son yılların en ilginç puan durumu ortaya çıktı belki de. 4 büyüklerden üçünün 8.,9. ve 10. sırada olması, 3. ile 13. arasında yalnızca 3 puan olması bu senenin nasıl geçeceği hakkında bize ipuçları veriyor bir bakıma. Puan farklarının az olacağı, son haftaya kadar çoğu title' ın belirlenemeyeceği bir sezon bekliyor bizi. Belki de tek bir takımın alıp başını gideceği. Artık takımların arasındaki farkı para, transferler, yayın gelirleri, taraftar potansiyelleri belirlemiyor. Fark, yürekte, hırsta, futbol sevgisinde ve cesarette ...

Hiç yorum yok:

Tweet