31 Ekim 2012 Çarşamba

Nightwish - End of New Era


End of New Era (Yeni Çağın Sonu)

Tarja
2005 yılında Nightwish, "Once" albümünü çıkarmış ve hemen ardından koştura koştura "End of Era" isimli dünya turuna çıkmıştı. Grubun artan popülaritesinde en büyük etmenlerden biri de solistleri Tarja Turunen' di. Ama grup aldığı bir kararla, turne sonrasında Tarja' yı resmen kapı önüne koymuştu. Sebep, fikir uyuşmazlığı diye lanse edildi ancak dedikodular, Tarja' nın menajer kocasını ön planda tutması ve grup içindeki kaprisleri gibi yönleri işaret ediyordu. Şimdi kim aktı, kim karaydı, onu irdelemek bize düşmez. Herkesin özel çalışma hayatıdır sonuçta. Bizi ilgilendiren Tarja' nın gidişinin grubu nasıl etkileyeceğiydi.

Anette
Aradan 2 sene geçti sonra.Toumas ve çetesi önümüze Anette Olzon isminde çıtı pıtı (o zamanlar 37 yaşında mı neydi) bir hanım koydular. 'Alın size yeni vokalist' dediler. 'Peki' dedik, 'hadi çığrının biraz'. Aman Allah' ım o da ne? Bu sevimli hatunun sesi de sevimliydi. Nightwish, senfonik/power/gotik metal etiketine bir de pop rock terimini eklemişti resmen. "Anette ci misin, Tarja cı mısın" popüler polemiğinde benim düşüncem ise şuydu; Nightwish' in karanlık havalarına Anette hiç gitmemişti. Tarja' nın soprano vokalinin yerine Anette' nin pop vokali olmamıştı. Zaten hemen kendini belli etti durum kısa sürede. "Dark Passion Play" Tarja için mi hazırlandığındandır, kaliteli bir albümdü ama 5 sene beklettikleri "Imaginaerum" yumuşatılmış bir Nightwish albümüydü. Eğer sevimli bir albüm dinlemek isteserseniz Anette biçilmiş kaftandı, ama Nightwish bu değildi.


Anette' nin Gidişi
Hatırı sayılı bir fan çoğunluğu zaten bu değişiklikten memnun değildi. Hatta 'benim için Nightwish bitti' diyenler çoğunluktaydı. Ben yine yeteri kadar şans verdiğimi düşündüğüm grubun peşini bırakmış, 'ara vermemiz gerek' diyerek eski ilgimi kesmiştim. Düşünün Anette Olzon' un da gruptan şutlandığı 1 ay sonra öğrendim. Eyvah, hikayede zaman atlaması yaptım. Evet, Anette hastalığı sebebiyle Imaginaerum Dünya Turu' na devam edememiş, yerine geçici olarak 2 vokalist konmuş ama 'bu geçiçi arkadaş da kalıcı olsun tur boyunca' denerek Floor Jansen' le anlaşılmış tur sonuna kadar. Daha sonra yeni bir seçim yapılacakmış.

Bu bahaneyle mi yoksa bu sebepten mi diyelim, Anette Olzon' la yollar medenice ayrılmış. Açıkcası sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Favori senfonik metal grubumun çehresini değiştiren çıtı pıtı nın gitmesine mi sevineyim yoksa Toumas' ın artan egosuyla grubu kötü gidişata sürüklemesine mi üzüleyim. Evet, Anette' nin gidişi gerçek anlamda Nightwish' te olumlu etki yapacaktır, zira gelecek vokal büyük ihtimalle soprano olacaktır. Ki mecburlar kaybettikleri kitleyi tekrar geri kazanmak için. Ama Toumas' ın her canı sıkıldığında vokalist kovması insanı endişelendiriyor orası ayrı mesele. Tamam yeteneklisin, hoşsun, karizmatiksin. Ama her geçen gün kibirin büyüyor bunu da unutma.

Floor
Floor Jansen kim onu söyleyelim. After Forever grubuyla uzun yıllar çalıştıktan sonra, grubun dağılmasıyla kendi grubunu ReVamp' ı kurmuş 4 oktavlık sesli soprano vokalimiz. Evet Nightwish' e Anette' ten daha çok yakıştığı, Tarja ile aynı kulvarda olduğu aşağıdaki amatör videoda da malumunuz olacaktır. Geçici olarak ta olsa Nightwish' in doğru bir seçim yaptığını düşünüyorum. Hatta umarım kendisiyle de devam ederler. Gerçi bu biraz zor ama, zira Jansen hala kendi grubuyla devam ediyor.

Sıradaki Çağ
2005' teki vokal değişikliği ile yeni çağını başlatan Nightwish, bitmeyen Tarja - Anette polemiğiyle, Toumas' ın egosuyla, Marco' nun sakallarıyla ve geçici yeni vokalistiyle bu yeni çağını da bitiriyor, sıradaki çağına geçiş yapmaya başlıyor.


Resim kaynak;

Hiç yorum yok:

Tweet