5 Temmuz 2012 Perşembe

Alanis Morissette


Kanada çıkışlı, hem Kanada hem Amerika vatandaşı, vejeteryan, taze anne, güzel sesli, zehirli şarkı sözleriyle pop-rock şarkıcısı Alanis Morissette, 4 yıllık aradan sonra Ağustos ayında yeni albümü "Havoc and Bright Lights" ı çıkartıyor. Albümden önce geçtiğimiz Mayıs ayında ilk single' ını piyasaya sürdü bile. Bu yazımız bu single' ın çıkması şerefine Alanis ablamıza kısa bir tribute niteliğinde. Fazla derine inmeden, her albümünden birer parça seçeceğim.

Alanis Morissette, aslen Kanada vatandaşı. Çıkardığı ilk 2 albüm "Alanis" ve "Now is the Time" ülke sınırları içinde kalmış ve istediği başarıyı yakalayamadığı için pek dile getirilmez. Alanis Morissette' nin esas çıkışı 1995 yılında Jagged Little Pill albümüyle oldu. Dünya genelinde 33 milyon kopya satan, en iyi çıkış albümü. İlk single "You Oughta Know", "Head Over Feet" ve "Ironic" en çok bilinen şarkıları. Dünya onu "Ironic" ile tanıdı desek yanlış olmaz. Bir arabanın içinde 4 tane Alanis Morissette ile çekilen kliple. Aşağıda onu paylaşalım hemen.


Benim kendisini keşfettiğim albüm (2. diyelim) "Supposed Former Infatuation Junkie", 1998, tam bir nirvanaya ulaşma albümü. Daha 2.albümünde doruk noktası albümü. Bir albüm için 17 şarkı çok ama hiç bir şarkı sırıtmadan duruyor albümde. Bu albümden "Thank U", "So Pure" ve "Joining You" şarkıları çok meşhurdu. Ben size  "Joining You" yu paylaşmak isterdim ama yasal bir videosu olmadığı için "Thank U" yu seçiyorum. 'Thank you India' (albüm öncesinde, müziği bıraktığını söyleyip huzur bulmak için Hindistan' da yaşamış bir süre) diye diye çıplak halde sokaklarda dolaştığı klip.


Diskografisinde Canlı Albüm statüsünde yer almasına rağmen, en sevdiğim albümlerinden olduğu için "MTV Unplugged" tan bahsetmek istiyorum biraz da. 1999 yılında çıkardığı bu albüm, ilk 2 albümün best of u niteliğindeydi ve yeni parçalar da vardı. Unplugged olayını bilirsiniz. MTV çoğu arkadaşa yaptırdı bu fişsiz olayı ama Alanis Morissette' ye o kadar çok yakıştı ki bu proje, bazı şarkılar orijinalinden bile güzel oldu. "Joining You", "King of Pain", "Uninvited" en meşhurlar. Benim favorim ise yeni şarkılardan "Princess Familiar".


2002 yılında 3. stüdyo albümü geldi "Under Rug Swept" ismiyle. SFIJ (2.albüm)' den sonra gelecek olan albümün işi gerçekten zordu. Ama bu ağırlığın altında ezilmedi albüm. "Hands Clean", "Utopia", "Precious Illusions" ve "You Owe Me Nothing Return" gibi klasikleri armağan etti bize Alanis Morissette. Bu albümden ilginç klibi ile "Hands Clean" i seçtim.


Tam anlamıyla stüdyo albümü olmamasına rağmen "Feast on Scraps", 2002, "Under Rug Swept" e sığmayan şarkıları da içerdiğinden es geçilmeden olmaz. Normalde konser DVD' si ve bahsettiğimiz şarkılardan oluşan CD içeriyordu. "Hands Clean" in akustik versiyonu ve "Sister Blister" albümün ağır topları. Bu albümden yasal klip yok bende size Alanis' in en yıkıcı parçalarından biri olan "Sister Blister" in canlı bir yasal olmayan konser videosunu paylaşacağım.


Geliyoruz 2004 senesine ve "So-Called Chaos" albümüne. O ana kadar ki en sönük albüm oldu bu albüm. O zamanki nişanlısı Ryan Reynolds abimize ithaf edildiği söylenen bu albümde "Eight Easy Steps", "Out is Through" ve "Everything" önce çıkan şarkılar. İlginç klipleri vardır Alanis ablamızın.  "Eight Easy Steps" de bunlardan biri. Eski kliplerini kolajlayıp (içinde Kanada zamanları da var) , ağız hareketlerini yeni şarkıya uydurarak çok orjinal bir video yapmışlardı. Buyrun.


4 sene sonra, 2008' de, "Flavors of Entanglement" gelmişti. 2004' teki düşüş bu albümle de devam etti kanımca. "Underneath", "In Praise of the Vulnerable Man" ve "Not As We" single ları beklenilen başarıyı gösteremedi. Favorim olarak "Underneath" ve "Citizen of the Planet" in isimlerini verebileceğim sadece. Klip olarak ta "Underneath" i. 


Alanis ablamız rapçi sevgilisi Mario Treadway ( MC Souleye) ile evlenip, nur topu gibi bir erkek evlat getirdi dünyaya 2010 senesinde. Geldik 2012 yılına. Bir ay sonra yeni albümü göreceğiz. Şimdilik yayınlanan ilk single, dinledikçe hoşunuza gidebilecek bir şarkı. Şarkı sözlerinden bu şarkıyı oğluna yazdığı anlaşılıyor. Kendi youtube hesabında, şarkı sözleri ile kolaj bir video yayınlamış. Hemen altta sözü geçen şarkıyı paylaşıp, albüm çıkınca dinlemek ve tartışmak üzere vedamızı etmiş olalım.

Hiç yorum yok:

Tweet