18 Temmuz 2012 Çarşamba

Galatasaray 2012-13 Formaları


1 ay öncesinden 2 formamız sızmış, 3.sü hakkında edinilen bilgiler ışığında da muhtelif robot resimleri çizilmişti aslında. Yani bugünkü tanıtım öncesinde sürpriz olacak, heyecan yaratacak formamız yoktu. Yalnızca kaleci formalarını görmemiştik. Onun da kalıbı belliydi zaten, renkler sürpriz olacaktı.

Sponsorlarımızın değişmediği bir forma paketi var bu sene. Önde Türk Telekom, kollarda Avea, sırtta Ülker ve şortta Nikon. Oyuncularımızın ayaklı reklam panosu gibi gözükeceği bir sezon olacak yine. Güzel bir gelir kapısı aslında reklamlar ama fazlası insanın forma almaktaki iştahını kaçırmıyor değil. TFF' nin izin verdiği kotayı sonuna kadar doldurmuşuz. Yine de şükür diyelim, Brezilya, Arjantin veya Norveç takımlarının yanında melek gibi kalıyor formalarımız bu konuda.



Tedarikçimiz Nike ile geçen sezonun öncesinde apar topar anlaşılmıştı hatırlarsanız. Hatta bu yüzden, geçen seneki formalar katalog ürünleriydi ve beğeni kazanamamıştı pek. Bu sene premium kategoride olmamızın verdiği avantajla formalarımız daha bir elit. Şimdi geçelim incelemeye.

İç Saha Forması
Parçalımız giderek tam parçalı seviyesine ilerlemekte gümbür gümbür. 2 sene önceki Adidas' ın 2 parçalısı, geçen seneki 4 parçalı' dan sonra bu sene kol uçları ve yaka da dahil olmak üzere 8 parçalı bir hale geldi formamız. Yalnızca sırt bölgesinde parça yok, onu da duyumlara göre UEFA standartlarına uygun olmak için tek parça yapmışlar (Fontların okunabilirliği açısından). Avea ve Ülker reklamları formaya uygun renkler taşırken, ana sponsorumuz beyaz renkte sadece, ki o da en uygun renk. 3 sene aradan sonra takmaya hak kazandığımız Türk Bayrağı yaması ise formaya göre solda, Nike logosunun üstünde. Formadan kaçıp gidecekmiş gibi dursa da en uygun yerde. Zira formamız yakalı olduğu için orta kısmın boş kalması gerekiyor. Yakalı dedik. Bu kalıp Fransa Milli Takımı' nın geçen sene kullandığı kalıp. Bu kalıbın üzerinde klasik parçalı tasarımımız oturtulmuş. Lansmanda beyaz şort-kırmızı çorap ile kombinasyon oluşturulmuş. Ama sene içerisinde kırmızı şort veya beyaz çorap değişikliği ile göreceğiz yüksek ihtimal. Bu seneki formalardan en iyisinin bu olduğunu söylemeliyim.

Dış Saha Forması
2 sene aradan sonra (önceki seneki krem, geçen seneki siyah deplasman formaları), beyaz deplasman formasına dönüş yaptık artık. Sponsorların tamamen kırmızı renkte olduğu (önceki senelerde olduğu gibi alakasız renklerde değil) bu formamız, Avustralya Milli Takımının 2012 çıkışlı formaları ile aynı tasarıma sahip. Formaya göre soldan aşağıya inen ve sağ kolda dikine kalın çizgi. Bizim formamızda bu çizgi 3 parçaya bölünüp, kırmızı-sarı-kırmızı şeklinde düzenlenmiş. Ayrıca bu formanın geçtiğimiz aylarda tanıtılan Hong Kong Milli Takım forması ile bizim tanıtımımızdan saatler sonra tanıtılan Shakhtar Donetsk deplasman formasının tasarım ve kalıp olarak birebir olduğunu hatırlatalım. Burdan formamızın başka tasarımlardan çalıntı olduğu, orijinal tasarım olmadığı gibi sonuçlar çıkarılmasın. Nike' in premium takımlara uyguladığı deplasman forması sistemi bu. Yanlış bilmiyorsam bu grup takımlara bu sene 2 farklı deplasman forması tasarımı sunuldu. Galatasaray bu seçmiş. Diğer tasarıma örnek olarak Atletico MadridCelticArsenal, Werder Bremen takımlarının deplasman formalarını verebiliriz. Türk Bayrağı ortada, en azından daha uygun bir yerde parçalı ya göre. Lansmanda beyaz şort ile giyildi forma. Sene içerisinde kırmızı şort ile giyilebilir. Parçalıdan sonraki 2. favorim bu forma oldu.


3. Forma
3. formanın mantığı şu olmalıdır. Ev sahibi takımın forması, senin iç ve dış saha formalarının ikisiyle de benzer ise giyilmeli ve renklerinden farklı olmalı. Yani önceki senelerde ki somon, mor, siyah gibi renkteki formalar bu 3. forma mantığının en güzel örnekleriydi. Ama Türk Futbol forma kültüründe bunu gerçekleştiren takım sayısı azdır. Galatasaray' da bunu uygulayan nadir klüplerdendi. Önceki seneki somon faciasından sonra Nike ile birlikte alternatif forma alışkanlığını bıraktı Galatasaray. Bunun yerine tescilli renkleri içeren 3. formalar kullanmaya başladı. Geçen seneki sarı, bu seneki kırmızı-bordo forma gibi. Rengimiz sarı-kırmızı ise, sarı veya kırmızı içeren alternatif forma olmamalı diye düşünüyorum. Neyse geçelim formaya. Geçen seneki parçalının tasarımında, Nike' in bu seneki tasarım favorisi kalın kol ucu eklentileriyle, renk cümbüşü bir forma. Parçalı kısımlar kırmızı-bordo iken kol uçları siyah renkte. Sponsorlar ise komple sarı. Nike' ın bize kıyağı aslında bu forma zira Nike premium takımlara her sene 1 tanesi özel tasarım 2'şer forma yaparken, bize 2'si özel tasarım 3 tane forma yaptı. Bu kırmızı forma işte ekstradan. Formayı yakından incelerseniz ince çizgiler var. Güzel bir detay ama bu kadar karışık bir kompozisyonda gereksiz diye düşünüyorum. Şort ise siyah renkte. Formanın en, belki de tek güzel tarafı bu zaten. Çoraplarda siyah. Bu kombinasyonun dışına çıkılmaz tahminimce. Türk bayrağı ise yine ortada. Paragrafın başından zaten forma hakkındaki düşüncemi tahmin etmişsinizdir, görüş belirtmeye gerek yok.

Kaleci Formaları
Lansmanda 3 çeşit kaleci forması vardı. İlki Muslera' nın üstündeki yeşil forma. Yeşilin 3 farklı tonu ile oluşturulmuş. Arsenal takımı da aynı formayı giyecek. İçlerinde en güzeli bu bence. Üstelik Muslera' nın yeşil sevgisini biliyoruz :). Ufuk Ceylan' ın üzerindeki sarı forma, geçen seneki 3.formamızı anımsatıyor aslında. Sade ama şık. Üçüncüsü ise Eray İşcan' ın üzerindeki siyah forma. Bu formanın kollarında da yeşil formada olduğu gibi farklı renkler mevcut, gri ve mor. Ayrı ayrı resimlerini bulamadığım için aşağıdaki ek resimler içerisinde görebilirsiniz formaları.


Önceden sızmış olsalar da güzel ve sade bir lansman ile formalar tanıtıldı. Saat 15.00' da GSTV, ntvspor ve Nike Football Türkiye Facebook adresinden canlı olarak yayınlandı. Genel olarak, bizi hayal kırıklığına uğratmayacak kalitede ve şıklıkta formalar aslında. Yalnızca benim kişisel fikrim olan alternatif renk eksiğimiz var. Onun dışında Galatasaray forma kültürüne aykırı seçimler değil. Fontların ise geçen seneki ile aynı olacağını da ekleyelim ve ek resimler ile yazımızı sonlandıralım. Gelecek sene görüşmek üzere :)











Not 1: Parçalı ve kırmızı forma hemen satışa sunuldu. Oyuncuların giydiği formadan, T bantları ve lazer delikleri içermemesi farkı var. Fiyatları 119 TL. Satış rekoru kırılması istenen bir forma için fiyat biraz yüksek bence. Korsan ürün almayın deniyor ama 119 TL verecek kadar ekonomik durumu elverişli olmayan taraftar sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Çocuklar için çıkan versiyonu ise 85 TL bu formanın. Bir de gsstore.org ta alternatif bir taraftar forması satışa sunulmuş. Nike' ın premium klüpleri için uyguladığı bir sistem bu. Store larda satılan 119 TL lik versiyona göre biraz daha farklı bir versiyon bu. Kollar ve yaka farkının yanı sıra, kumaş kalitesi ve dikiş arma farkı varmış. Bu versiyon da 89 TL.


Not 2: Saat 15.00' da başlayacak olan lansmandan 1 saat önce Sercan Yıldırım' ın twitter adresinden yeni formalar ile resmini paylaşması günün en ilginç anlarından biriydi. Sanırım aldığı uyarı ile akabinde hemen sildi. Her ne kadar formaları önceden biliyor olsak ta, lansmanın heyecanını kaçırması sebebiyle Sercan Yıldırım' ın bu hareketi çok tepki gördü.



Resim ve Bilgi Kaynak:
galatasarayformalari.com

Resim Kaynak:
haberturk.com
ensonhaber.com
maillotfoot10.11.over-blog.com
footballove.com
savassaridag.blogspot.com
beautifulgear.com
football-shirts.co.uk
therightwinger.co.za
footballkitnews.com
gsstore.org

Hiç yorum yok:

Tweet