21 Eylül 2010 Salı

Eğitim'de Aksiyon Dolu Günler

KPSS sınavındaki kopya skandalı, ÖSYM'in güvenirliliğini kaybetmesi, yeni ders yılının başlaması derken aksiyonu bol bir hafta geçirdi eğitim camiası. Şu günlerde karşımıza gelen son gelişmeler ...

Öğretmen adaylarına ayrı sınav



Yıllardır eleştirdiğimiz konulardan biri de, Kimya öğretmenine "Kabak nerde yetişiyor?", Coğrafya öğretmenine "Ali'nin yaşı, Ahmet'in yaşından ...", Matematik öğretmenine "82 Anayasasına göre hangisi Anayasa metnine dahil değildir?" şeklinde sorular sorulmasıydı. Sayısal öğretmeni sözelden, sözel öğretmeni sayısaldan sınava tabi tutuluyordu. Üstelik Matematik, Türkçe, Coğrafya ve Tarih branşları dışında kalan branşlar sınava 1-0 yenik başlıyorlardı.

MEB, yeni öngördüğü taslakta her branşa kendi ile ilgili sorular sormayı planlıyor. 76 ayrı branşın ayrı sınavının yapılması için yeterli altyapının hazır olduğu bildirildi. Soruların akademik düzeyde mi, yoksa ortaöğretim düzeyin de mi olacağı belli değil şu an.

Yıllardır olmasını istediğimiz şey buydu aslında. Böylelikle yukarda bahsettiğim mantık-dışı lık ortadan kalkacak. En azından bir şeyler bilen, sınav öncesi kendi branşına çalışan adaylar atanmaya başlayacak. KPSS çalışmaktan kafayı çizme durumuna gelmiş garibim fizik öğretmeni, o gazla dersinde akarsuları anlatacak nerdeyse :))

Yarımağan istifa etti



Kopya skandallarıyla güvenirliliğini yitiren ÖSYM' nin başkanı Ünal Yarımağan istifa etti. Yarımağan, soruların ÖSYM'den sızdırılmayla değil, telekulak' la ele geçirildiğini düşündüğünü söyledi.

Olayların başladığı günlerde, büyük bir özgüvenle basının karşısına çıkıp, "yok öyle bir şey", "kanıt yok", "3-5 kişiyse yapılacak pek bir şey yok" gibisinden açıklamalarda bulunmuştu. Daha sonra işler ciddileşince, "olayların bitiminde istifa edeceğim" dedi. Yakışacak tek hareket buydu zaten. Ama hala kurumuna güvendiğini söylemesi, idarecilik yaparken gözlerinin kör olduğunu düşündürüyor insana. Hani iyi insandır, istememiştir belki ama kurumunda meydana gelen aksiyonları görememiştir o zaman.

ÖSYM'de 9 müdür görevden alındı



Başkan Yarımağan' ın istifasından sonra, bazı birimlerin müdürleri -soruşturmanın selameti açısından- görevden alındı.

Bir olayın içinde sızma, köstebek, kopya gibi kelimeler geçiyorsa, her zaman pis kokular da vardır. Gündemin birinci sırasındaki bir soruşturmada, böyle bir gerekçe ile bir şeyler yapılıyorsa, asıl neden bu olmayabilir.

Hiç yorum yok:

Tweet