26 Ekim 2011 Çarşamba

Buz ve Ateşin Şarkısı II: Kralların Çarpışması

HBO kanalında geçtiğimiz sezon yayınlanan Game of Thrones dizisi sayesinde George R.R. Martin' in "A Song of Ice and Fire" adlı fantastik serisi ile tanışmıştık. Diziyi çok sevdik. Bu yüzden Epsilon Yayınevi, kitabın haklarını satın alıp, hemen Türkçe baskılarına soyundu. Aslına ilk kitap Arkabahçe Yayıncılık tarafından iki kısım halinde çıkartılmıştı ama başarısız bir çeviri olmasından ve iki kitap o dönem için masraflı olduğundan beklenen ilgiyi göremedi. Epsilon Yayınevi ise, çeviri için Sibelalaş' la anlaştı. İlk kitap Temmuz ayının ortalarında, tek kitap halinde yayınlandı.


Şimdi geldi sıra ikinci kitaba. Serinin ikinci ayağı, "A Clash of Kings", Kasım ayının ilk haftasında "Kralların Çarpışması" adıyla piyasaya sürülecek. Bu kitabında çevirisi Sibelalaş' a ait. Ama serinin ikinci kısmı, kimilerine göre kötü bir sürprizle geliyor. Arkabahçe Yayıncılık' ın, kınadığımız stratejisiyle hem de, iki kitap şeklinde. Yayınevi neden böyle bir karar aldı bilemiyoruz tabi. İlk kitap 800 sayfaydı yaklaşık, okurken zorladı fiziksel olarak. İkincisinin ise toplamda yaklaşık 1000 sayfa olduğunu hesaba katarsak, bir nebze olsun hak verebiliriz. Ama maliyet açısından zorlayacak okuyucuyu, orası kesin. Şimdilik 20' şer TL fiyatlar. Gerçi indirim yapan yer olur mutlaka.


George R.R. Martin' in "A Song of Ice and Fire" adlı serisi şimdiye kadar yayınlanmış 5, yayınlanması planlanan 2, toplamda 7 kitaptan oluşuyor. Tarihlerine bakarsak, geç kalmış olduğunu söylemeliyiz. 

"A Game of Thrones" (1996), Türkiye' de "Taht Oyunları" (2011)
"A Clash of Kings" (1998), Türkiye' de "Kralların Çarpışması Kısım 1-2" (2011)
"A Storm of Swords" (2000)
"A Feast for Crows" (2005)
"A Dance with Dragons" (2011)
"The Winds of Winter" (?)
"A Dream of Spring" (?)

HBO "Game of Thrones" dizisine şans vermeseydi, bu şaheserle tanışamayacaktık büyük ihtimalle. Nisan 2012' de dizinin 2. sezonundan önce bu kitabı okuyarak, diziyi farklı bir bakış açısı ile takip edebilirsiniz. Zira ilk sezondan sonra çıkan ilk kitabı okuyunca, aslında dizide hiçbir şey görmediğinizin farkına varıyorsunuz.


Ve son olarak; Dizinin her sezonu bir kitabı temel alacak. Ama 3. kitabın 2 sezona yayılacağı haberleri geldi bile. Uzun bir kitap zira. G. Martin' in kalan iki kitabı yetiştirmesi açısından da zaman kazandıran bir hamle. Gerçi, hayranları dizinin, Martin' i kolaylıkla yakalayacağını düşünüyor, çünkü yavaş yazdığını düşünüyorlar :)

Krallar çarpışırken tüm diyar titrer ...

Hiç yorum yok:

Tweet