15 Ekim 2011 Cumartesi

FIFA 99



Geçtiğimiz ay hem FIFA, hem de PES serileri' nin 2012 modellerini çıkartmasıyla futbol oyunları tekrar gündeme oturdu. FIFA' mı, PES' mi tartışmaları süredursun, bu yayında size bu oyunları atası sayılabilecek yaşta olmasa da, evrim geçirmelerinde en büyük kilometre taşlarından biri olan FIFA 99 oyunundan bahsetmek istiyorum.

Sonunda gittikçe bozulan FIFA serilerine, PES 6'dan itibaren futbol oyunu meraklısı veda etmişti. O zamana kadar ise FIFA' nın hala oynanıyor olmasının sebebi de FIFA 99' un hatrıydı. Peki bu oyunun nesi güzeldi de biz hala unutamadık?



Öncelikli olarak kısaca bahsedelim bu oyundan. EA Sports firmasının Haziran 1998' de çıkardığı bu oyun, FIFA serisinin 6.oyunuydu. İlk zamanlar basit hareketler, kötü grafikler, tutarsız simülasyonlara sahip olan futbol oyunları, en büyük zıplamayı bu modelle yaptı. Oyun akıcılığında ve duyarlılığında geliştirmeler oldu ve bu da oyunu bir nebze olsun gerçeğe yaklaştırıyordu. Aslında FIFA 98' de bu değişimin ayak sesleri duyuluyordu.



Dennis Bergkamp' ın kapağında yer aldığı bu oyunda, Almanya, Belçika, Brezilya, İskoçya, İspanya, ABD-Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İsveç ligleri yer alıyorken, kendi Top20 ligimizi düzenleyebiliyorduk. Rest of Europe kısmında ise ülkemizden Galatasaray ve Beşiktaş bulunuyordu. Bu bile Fenerbahçe li arkadaşlarımızla dalga geçmemize yetiyordu (2 üst modelde Türkiye Ligi de yer almıştı). Bu eksikliği biz düzenleme kısmıyla halletmiştik. Son derece kolay olan edit bölümünde, takımın adını, formasını vs.. değiştirmiştik. O zamanlar şimdiki gibi gerçekçi formalar yerine, standart kalıplar kullanılıyordu. Aynı şekilde yüz, saç, sakal vs.. bölümleri de standarttı. Her oyuncu birbirine benzerdi ve hepsi aynı boydaydı :)



Spikerlerimiz vardı. Şimdiki gibi Jon Champion' un değil, John Matson' un sesini ezberlemiş, Andy Gray' ın yorumlarıyla mest olmuştuk (Çok anlardık ya zaten) :). 

Kalecinin elle savunma oyuncusuna pas verirken, bizim araya girip topu boş kaleye kolayca atmamız, oyunun bir hatasıydı ama bu olaydan müthiş zevk alırdık. Hatta şimdi bile PES/FIFA farketmez, bu hareketi yapmaya çalışırız. Alışkanlık :) (Altta hemen oyunun videosunu paylaşalım bunun üstüne).


Bir de meşhur soundtrack şarkısı vardı. Fatboy Slim' in "The Rockafeller Skank" şarkısı, oyunla beraber beynimize girer, günlerce çıkmazdı (Videosunu hemen paylaşalım).


Yaklaşık 20 yıllık süreçte 19 tane FIFA, 11 tane PES görmüş olsak ta, bunların içinde FIFA 99' un yeri çok ayrıydı. O gerçekliğe atılan ilk adımdı ve bu oyunları keşfetmeye başladığımızda gözümüzü açan ilk hayal dünyasıydı. Aynı tadı, daha büyük yaşlarda ve başka oyunlarda olsa bile, hala daha almaya çalışıyoruz.

2 yorum:

serhat dedi ki...

Bu oyun bilgisayarıma ilk giren oyundur , o şarkısı nasıl unutulur , bunun tadı başkaydı , bambaşkaydı , o güzel günleri hatırlattığın için teşekkürler...

ismailinc dedi ki...

Aynı şekilde benimde bilgisayarımda ilk oyundur kendisi nba99 la birlikte. Bu oyunun tadı başkaydı, anlatılamaz :)

Tweet