1 Ekim 2010 Cuma

ÖSYM Teknoloji İle Tanışıyor

Geçen aylarda ortaya çıkan KPSS kopya skandalından sonra yapılan soruşturmalarda, YGS, LYS, UDS, ALES ve bunlar gibi bilimum sınavlarda da kopya çekildiği ortaya çıkmıştı. Bu yüz kızartıcı gelişmelerden sonra ÖSYM bundan sonra uygulayacağı tüm sınavlarda yeni uygulamalara gideceğini açıkladı. ntvmsnbc.com'un haberine göre, işte mevzu bahis yenilikler;



1) DİJİTAL BASKI
Soru kitapçıkları dijital baskı sistemlerinde basılacak. Böylece halen uygulanan ofset matbaa aşamasındaki gibi kitapçıklar alınamayacak.

2) ADAYA ÖZEL KİTAPÇIK
Her adayın, kendine özel cevap anahtarı, diğer tüm adaylardan farklı soru kitapçığı olacak. Soruların yeri her kitapçıkta karıştırılacak. Böylece A, B, C, D gibi birkaç grupta değil, sınava giren aday sayısı kadar farklı kitapçık türü ve cevap anahtarı yer alacak. Soruların bluetooth teknolojisiyle servis edilemesinin önüne geçilmiş olacak.

3) SORU KOLİLERİNE ÇİPLİ TAKİP
Kitapçıkların üç tarafına holospotlu güvenlik bandı takılacak. Kitapçıklara sıkıca iliştirilecek bir kaç milimetrekarelik bir bilgi alanına sahip bu bant, yüksek çözünürlüklü bir lazerle veri taşıyıcıya yazılmış gizli güvenlik özelliklerini barındıracak.

Soru kutuları içine uzaktan izleme çipi gibi elektronik sistemler konulacak. Böylece kutuların ne zaman açıldığı, kutulardan birinin diğerlerinden uzaklaştırılması saniye saniye tespit edilecek.

4) FOTOĞRAFLI CEVAP KAĞIDI
Cevap kağıdının üzerine adayların fotoğrafları basılacak. Böylece adayların yerine başkaları sınava giremeyecek.

Sınav sonrasında cevap anahtarı ve kitapçıklarının bulunduğu kutular açılır açılmaz, kitapçık ve anahtarlar ayrılacak. Cevap anahtarı taranarak, kopyaları Dijital Kasa Sistemi’ne atılacak. Cevaplar, kağıtlarının tamamı tarandıktan sonra, sınava girenlere web üzerinden anahtarıyla birlikte sunulacak.

5) AÇIK UÇLU SEÇENEK GELİYOR
Sadece test sorularının olduğu sınavlarda adaylara açık uçlu sorular da yöneltilecek. Böylece test kanalıyla ölçülemeyen becerilerin değerlendirilmesi de mümkün olacak.

Kişiye özel, fotoğraflı cevap kağıtlarının üst bölümüne test yanıtları kodlanacak. Alt bölüme de açık uçlu soru yanıtları el yazısıyla yazılacak.

5) TEST BİRİMİNE ISO STANDARDI
ÖSYM Test Araştırma Birimi, TS ISO 2700x standartlarına göre güvenlik altına alınacak. Dijital matbaa sistemleri, TS ISO 2700x standartlarına göre inşa edilen binaya taşınacak.

6) HER ÇALIŞANA ÖZEL ŞİFRE
ÖSYM yönetimi tarafından "Kırmızı alan" adı verilen soruların depolandığı bölümün kapısına iki güvenlik görevlisi konularak, giriş-çıkışlar yasaklandı. ÖSYM’de daha önce beş kişinin bilgisayarlarda aynı şifreyi kullandığı tespit edilirken, yeni uygulama ile bilgi işlem bölümündeki sistem giriş şifreleri kişiye özel hale getirildi. Böylece kimin hangi işlemi yaptığı da belirlenebilecek.


Teknoloji, kopya sistemlerine çoktan girmişken, işin güvenlik kısmına da dahil olması için böyle bir skandal lazımmış demek ki. Ama kopya olaylarının devam etmemesi tamamen yine ÖSYM' nin elinde. Ne kadar ince ayrıntılı çalışırsan çalış, çalışanlarını kontrol edemezsen yine sızmalar olacaktır. Üstelik işin içine karışacak grupları söylemiyorum bile.

Hiç yorum yok:

Tweet